Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Estudis de les Dones Logo del portal

II CONGRÉS INTERNACIONAL DE LA CURA, LA IGUALTAT I LA DIVERSITAT EN L'ERA COVID-19

3 i 4 de novembre de 2020. Salón de grados de la Facultad de Derecho 

Directora:
Ana Marrades

Secretàries:
Vicenta Tasa,
Rosa Roig

Coordinadora de comunicacions:
Marta Szygendowska

PROGRAMA

3 de Novembre

10.00 INAUGURACIÓ

Sr. José Vicente Soler Gironés, Director General d' Economía Sostenible; Sra. Mª Dolores Real Garcia, Vicerectora d'Innovació i Transferència; Sra. Elena Martínez García, Vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat; Sr. Javier Palao Gil, Degà de la Facultat de Dret; Ana Marrades, Directora del Congrés. 

1ª Mesa: Cultura ética i cures

Modera: Julia Sevilla (Professora Honorària de la Universitat de València)

10.30 Ponència: La configuración de un modelo económico constitucional feminista, Ana Marrades Puig (Professora CD de Dret de la Universitat de València) 

10.50 Ponència: Cultura constitucional y cuidados, Mar Esquembre (Professora Titular de Dret de la Universitat d’Alacant)

11.10 Ponència: La quiebra del sujeto constitucional: hacia una ciudadanía cuidadosa, Octavio Salazar Benítez ( Catedràtic de Dret de la Universidad de Córdoba)

11.30 Descans

11.45 Ponència: La vulnerabilidad como horizonte de la nueva generación de ética de la comunicación, Hugo Aznar ( Catedràtic d’ Ètica pública i de la Comunicació de la Universidad Cardenal Herrera-CEU) 

12.05 Ponència: Reflexiones sobre el cuidado en tiempo de coronavirus: igualdad y desarrollo profesional, Leyre Burguera (Professora CD de Dret Constitucional de la UNED)

12.30 Preguntes i discusió

2ª Mesa: El marc normatiu de la cura

Modera: Ana Marrades

16.30 Ponència: El impacto covid-19 en las desigualdades de género: el caso italiano, Chiara Magneschi (Professora de Dret de la Università di Pisa, Itàlia i advocada)

16.50 Ponència: Consideraciones en torno al tema de los cuidados en Chile: problemas y desafíos, Marta Szyhendowska (Professora de Dret de la Universidad de Antofagasta, Chile)

17.10 Ponència: La incorporació de les cures a la legislació sobre igualtat de l’Estat Espanyol, Vicenta Tasa (Professora Ajudant Doctora  de la Universitat de València)

17.30 Ponència: Los cuidados en el ámbito autonómico: especial referencia a la Comunidad Valenciana, Beatriz Bosch (Advocada i Professora Associada de la Universitat de València)

18.00 Preguntes i discusió

 

4 de Novembre

3ª Mesa: L’ Economa de les cures 

Modera: María Luisa Moltó (Catedràtica d’ Anàlisi econòmica)

10.00 Ponència: Repensar la economía desde los cuidados en la era poscovid, Carmen Castro (Economista feminista, especialitzada en polítiques públiques)

10.20 Ponència: Aprendizajes en tiempos de covid-19 ¿dónde queda la sostenibilidad de la vida?, Toya Vázquez (Professora CD de Teoria de l’Educació de la Universitat de València)

10.40 Ponència: Aportaciones para un enfoque sistémico de la Sostenibilidad de la Vida, Astrid Agenjo (Professora d’Economia  de la Universidad Pablo Olavide, Sevilla)

11.00 Ponència: La Re-conciliación: Dilemas abiertos en tiempos de pandemia,  Empar Aguado (Professora de sociologia i antropologia social)

11.20 Preguntes i discusió

12.00 Descans

4ª Mesa: Les polítiques de les cures

Modera: Marta Szygendowska

12.30 Ponència: ¿Es necesario replantearse los cuidados después de la covid-19?, Juana Aznar (Professora Titular d’Economia de la Universidad Miguel Hernández)

12.50 Ponència: Xoc de polítiques públiques davant el repte de la cura en l'era covid: teletreball i conciliació. Estudi de cas a la Comunitat Valenciana, Rosa Roig (Professora Associada CC Polítiques de la Universitat de València)

13.10 Ponència: La invisibilidad del cuidado en debates sobre normativas laborales, My Rafstedt (Investigadora de la Universidad de Oslo, Noruega)

13.30 Ponència: Cuidados en tiempos de coronavirus: reflexiones sobre la(s) realidad(es) brasileña(s), Valeria Calvi (Investigadora de la Universidad Federal de Río Grande del Sur, Brasil)

14.00 Descans

16.30 III webinario Diálogos de Economía Feminista: Políticas feministas en la era post covid: Sistemas de cuidados y bienestar social.

Coordinación: Carmen Castro García

Participantes

  • Valeria Esquivel. Oficial Senior en Género y Políticas de Empleo, OIT
  • Raquel Coello Cremades. Especialista Regional de Políticas de Empoderamiento Económico de las Mujeres. Oficina Regional para las Américas y el Caribe, ONU Mujeres.
  • Ana Isabel Arenas. Mesa de Economía Feminista, Colombia.
  • Pilar Mora Martínez. Secretaria de Formación, Empleo e Igualdad de Género UGT-PV
  • Alejandra Trujillo. Coordinadora de proyectos, FESCOL.
  • Carmen Castro García. Investigadora senior. Cátedra de Economía Feminista de la Universidad de València.

18.30 A modo de epílogo: ¿y ahora qué? Reflexiones del diario de Bitácora del covid-19: Rosana Corral Márquez, psiquiatra i escriptora. 

18.45 Relatoria de comunicacions.

Coordinació: Marta Szygendowska

Mesas 1 y 2: Valeria Calvi

Mesas 3 y 4: My Rafstedt

19.30 Conclusions i Clausura, Ana Marrades, Directora del Congrés i Gabriela Moriana Mateo, Directora de l’Institut Universitari d’Estudis de les Dones