Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Estudis de les Dones Logo del portal

Concessió de la ajuda Advanced Grant a la professora Mónica Bolufer, coordinadora del Programa de Doctorat en Génere i Polítiques d'Igualtat.

  • 12 d’abril de 2018
Image de la noticia

L’European Research Council (ERC) acaba de concedir la ajuda Advanced Grant, per valor de 2,5 milions d’euros, as projecte dirigit per Mónica Bolufer, en l’àrea de Socials i Humanitats. Es tracta de la primera vegada que s’obté una ERC Advanced de Ciències Socials a la Comunitat Valenciana.

Les Advanced Grant són les ajudes de major quantitat que concedeix el Consell Europeu de Recerca com a suport a projectes en la frontera del coneixement liderats per investigadors sènior. Tenen una durada de cinc anys i poden contemplar qualsevol àrea de coneixement.

Mónica Bolufer és catedràtica d’Història Moderna de la Universitat de València i investigadora a l’Institut Universitari d’Estudis de la Dona. Especialitzada en història social, cultural i de gènere, dedicarà l’ajuda a l’estudi dels models de gènere en l’Europa del segle XVIII i els seus territoris colonials; una aproximació transnacional i transatlàntica a la circulació d’aquests models, superant els enfocaments nacionals o merament comparatius i situant en el mapa historiogràfic la Il·lustració en l’imperi hispànic. El projecte, en el qual participa també la catedràtica d’Història Contemporània Isabel Burdiel, examina les transferències en els àmbits de la traducció, la sociabilitat, el viatge, la lectura i la cultura de la sensibilitat, des d’un enfocament que posa l’accent en la capacitat d’acció dels subjectes i en el complex llegat de la Il·lustració a la modernitat.

És la primera vegada que una investigadora de la Universitat de València obté una ERC Advanced i es tracta de la primera beca d’aquest tipus, en Ciències Socials i Humanitats, que arriba a la Comunitat Valenciana.

El programa d’ajudes Advanced Grant del Consell Europeu de Recerca porta deu anys contribuint al desenvolupament de projectes excel·lents i altament innovadors. Va començar el 2008 i des d’aleshores ha finançat 118 iniciatives –9 són valencianes– liderades per investigadors que desenvolupen el seu treball en centres espanyols. La desena convocatòria (2017) ha resultat la més productiva per a la ciència a Espanya i també per a la Universitat de València, que ha aconseguit dues de les díhuit Advanced Grant concedides a centres i universitats de l’Estat.

Les ajudes de l’ERC permeten als científics excel·lents executar les seues millors idees i generen llocs de treball mitjançant la contractació d’investigadors per part dels equips científics benefeciats.

Mónica Bolufer

Catedràtica al Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat de València, treballa en història sociocultural i història de les dones en l’època moderna, en particular en el segle XVIII. Entre els seus interessos i objectes de recerca figuren la representació de la diferència de sexes en la cultura de la Il·lustració, les pràctiques d’escriptura i lectura femenines, la història de la família, les concepcions de la intimitat, la privadesa i l’esfera pública, la regulació moral dels costums (civilitat, higienisme), en el context del procés de modernització de la societat espanyola i de les relacions culturals entre Espanya i Europa en el segle de les llums. Sobre aquestes qüestions ha publicat diversos llibres i nombrosos articles en revistes nacionals i internacionals.

Ha realitzat diverses estades com a investigadora i docent convidada en altres centres acadèmics espanyols i estrangers, entre els quals l’École des Hautes Études en Sciences Sociales de París, la Université de Franche Comté, el Royal Holloway College-University of London, l’European University Institute, la University of Cambridge.