Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Estudis de les Dones Logo del portal

Premi Manuel Castillo 2017 a la professora Elena Mut en la modalitat d'Investigació Inèdita.

  • 26 de febrer de 2018
Image de la noticia

PREMI MANUEL CASTILLO 2017 EN LA MODALITAT D'INVESTIGACIÓ INÈDITA PER A LA PROFESSORA ELENA MUT

El dia 7 de febrer de 2018, dimecres, a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau, la Universitat de València, mitjançant el Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació, i la Fundació General, va lliurar els Premis Manuel Castillo 2017 en un acte presidit pel rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, acompanyat del vicerector Guillermo Palao, i el representant del Llegat Manuel Castillo, José María García Álvarez-Coque.
Els Premis Manuel Castillo, d’abast estatal i de caràcter anual, pretenen reconèixer i difondre els resultats de més interès per a la societat espanyola sobre la cooperació internacional, la pau i la seua contribució al desenvolupament humà i sostenible dels pobles al món.
- Modalitat d’Investigació Inèdita, per a Elena Mut, professora de la Universitat de València, pel treball ‘El activismo de las refugiadas políticas colombianas’.
Es tracta d’una tesi doctoral inèdita, que va ser defensada en el marc del doctorat en gènere, coneixement, subjectivitat i cultura, de la Universitat de València, dirigida per la doctora Josepa Cucó Giner.
En la monografia inèdita de la professora Elena Mut es visibilitzen, segons que explica la investigadora, “els canvis socials que estan propiciant les refugiades colombianes establertes a Espanya que, tot i semblar minoritaris o marginals, poden constituir indicadors interessants sobre les transformacions de la societat global”.
El text aborda el protagonisme polític de dones desplaçades de Colòmbia pel conflicte armat que durant anys ha afectat aquell país. A partir d’una extensa i intensa cerca qualitativa, l’autora mostra com les refugiades colombianes són capaces de generar canvi social, després de sofrir la duresa del conflicte i les desigualtats, a través de la construcció de xarxes i la fonamentació d’estratègies que contribueixen a establir les bases d’una ciutadania crítica. La cerca remarca la importància de la reorientació d’itineraris vitals en la construcció d’una agència social que, per la seua dimensió transnacional, acaba per transcendir el context local i el conflicte particular, cap a una dimensió global.
El premi comportarà la publicació del text per part de Publicacions de la Universitat de València.