Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

Equip britànic de futbol al nord de França (1916)
"Chemical weapons: treatment of the injured and humanitarian challenges"

Cicle: "En el centenari de l'Armistici: salut, medicina i humanitarisme arran de la I Guerra Mundial (1914-1918)"

Col·loqui organitzat per l'Institut Interuniversitari López Piñero i la Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica

Ponent:  Leo Van Bergen

Per primera vegada en la història durant la I Guerra Mundial es van utilitzar massivament armes químiques. Això provocà un ardu debat sobre la humanitat o la inhumanitat d’aquelles armes, un debat on els aspectes mèdics de l’ús dels gasos de guerra jugaren un paper considerable. Quines van ser les taxes de mortalitat reals?, quan es podia afirmar que una persona s’havia intoxicat?, quines eren les seqüeles patològiques de les intoxicacions?, què podien fer els metges i les infermeres per les víctimes?, quins efectes psicològics produïen les màscares de gas?

Aquestes són algunes de les preguntes que el Dr. Leo van Bergen, historiador de la medicina holandés i autor de diversos llibres acadèmics, com ara Before my Helpless Sight. Suffering, dying and military medicine on the Western Front de ficción, i també de llibres de ficció, com ara Among the Dying, abordarà en el seu seminari: Monkeyman. Poison gas and World War I. Adscrit al Netherlands Institute for Military History/Dutch Veterans Institute (Hague), Leo van Bergen dirigeix la revista Medicine, Conflict and Survival (antes, Medicine and War).

Més informació: http://www.leovanbergen.nl/

 

Data 21 de novembre de 2018 de 16:00 a 18:00. Dimecres.

 
 
Lloc de realització

Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència "López Piñero". Palau de Cerveró. Sala de conferències.

 
Organitza

IHMC, Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica.

 

Contacta mrile@uv.es