Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

Palau de Cerveró. Sales Lluís Alcanyís i Manuela Solís.

 


Qui no s’ha quedat alguna vegada davant d’una recepta del metge intentant desxifrar el que hi havia escrit? Qui no s’ha plantejat en alguna ocasió per quin motiu els farmacèutics entenen els jeroglífics dibuixats pels metges quan ens recepten un medicament?


Cal·ligrafies de la malaltia és un projecte universitari que revisa l’escriptura manual com un element de la cultura visual. L’exposició que presentem al Palau de Cerveró, seu de l’Institut d’Història de la Medicina i la Ciència López Piñero de la Universitat de València, pretén integrar una sèrie d’aspectes que se’ns plantegen a partir de l’escriptura dels metges. Recuperem una tradició i reivindiquem les escriptures i els textos com a peces d’art visual. Cal·ligrafies de la malaltia és un projecte nou com a concepte al mateix temps que recupera documents històrics de gran valor patrimonial, com són els textos escrits a mà per metges i investigadors de la medicina.

Tenim en compte un plantejament de difusió que va resultar molt innovador a diferents països europeus durant les darreres dècades del segle passat, però que encara no havia tingut cap repercussió l’àmbit de la medicina, en Cal·ligrafies s’hi integren diversos aspectes: la medicina, la cal·ligrafia, les arts visuals, els diagnòstics, les receptes, les anotacions, la legibilitat, les sagues familiars, la relació entre facultatius i farmacèutics, així com altres aspectes que provoquen sinèrgies d’una voluptuositat inusual. Al mateix temps es redescobreix la riquesa de l’escriptura en tant que forma, en un moment històric en el qual l’escriptura manual ha estat desplaçada pels teclats de l’ordinador i per altres tecnologies de la comunicació.

L’exposició Cal·ligrafies de la malaltia. Lletra de metge està organitzada en 7 espais connectats, a més d’un Espai Educatiu poderós i important.
 
 
Les temàtiques que aborda cadascun dels espais són:

Espai 1. Metges, escriptures i universitat. Grans personalitats i rastre gràfic. La Universitat de València promou aquesta iniciativa nova sobre la lletra dels metges i la tradició popular sobre les cal·ligrafies dels facultatius. La mostra presenta alguns exemples del riquíssim patrimoni que conserva la nostra universitat pel que fa a documents i textos escrits a mà per prestigiosos metges.

Espai 2. L’estranya escriptura de les malalties. La dificultat per llegir la lletra de metge. El metge valencià V. Sorribes Santamaria passà l'estiu de l'any 1941 al sanatori de Fontilles. El llibre Cuaderno de Fontilles: un joven médico frente al fantasma de la lepra y la postguerra (2008), relata aquesta història. Es va necessitar l’ajuda d’un prestigiós paleògraf per ajudar a desxifrar-lo, ja que resultava molt complicat de llegir.

Espai 3. Creació gràfica i sagues familiars. Presentació dels treballs artístics de la dissenyadora Tana Capó, que ha elaborat una sèrie de pintures i collages a partir dels documents escrits pel seu avi metge, col·leccionista de plomes estilogràfiques. L’oncle de Tana Capó, fill de l’esmentat metge, és metge i professor de medicina a la nostra universitat.

Espai 4. Metges, farmacèutics, receptes i consells a les comarques centrals valencianes. La saga familiar que va iniciar Francisco Galindo s’ha perpetuat durant tres generacions de metges de família a Ontinyent. Avi, pare i fill revisen, a través del seu relat gràfic, una tradició que ha vetllat per la salut d’una població que és referent geogràfic de la indústria tradicional. La Fundació Universitària de la Vall d’Albaida participa en el projecte i iniciarà el recorregut itinerant de l’exposició, que anirà a Ontinyent.

Espai 5. L’art de la cal·ligrafia xinesa. La cal·ligrafia xinesa és un veritable art. A partir de la implicació de l’Institut Confucio en aquest projecte podrem acostar-nos al potencial artístic i visual de les escriptures dels metges orientals.

Espai 6. Comunicació entre professionals, territori no apte per a profans. Un espai dedicat a les relacions entre comunicació, escriptura i malalties.

Espai 7. Les altres cal·ligrafies. Recreació d’uns altres elements que “escriuen” el relat de les malalties: radiografies, ecografies, electrocardiogrames…

Espai Educatiu. Escenografia ambientada en una clínica de metge. Animarem els visitants a vestir-se de metge i a fer-se una foto al mateix temps que escriuen una recepta. Aquestes receptes es penjaran en les parets de l’espai dedicat a les activitats educatives. L’alumnat del diploma Educació Artística i Gestió de Museus elabora materials educatius per a les diferents edats dels visitants: escolars d’infantil, escolars de primària, alumnat de secundària, gent major, famílies, i grups.