Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

 

 

 

 

 

L’exposició Darwin i Galileu a través del còmic. Treballs d’il·lustració de Jordi Bayarri mostra una selecció d’imatges del projecte de còmics Colección Científicos i del seu procés de creació, a la Sala del Palau de Cerveró de la Universitat de València. La mostra presenta la figura i l’obra dels dos primers personatges protagonistes de la col·lecció: Charles Darwin i Galileo Galilei, conegut com a Galileu.


El projecte Colección Científicos, creat pel dibuixant de còmics Jordi Bayarri i la historiadora de la ciència Tayra Lanuza, té com a principal objectiu la divulgació del coneixement historicocientífic sobre grans personatges de la història de la ciència, partint de la informació produïda en centres de investigació i estudis de professionals d'aquest àmbit, a través de la publicació d'una col•lecció de còmics biogràfics dirigits al públic infantil i juvenil. La col•lecció va començar amb Charles Darwin, seguim amb Galileo Galilei, novetat de juliol de 2013, i continuarà amb altres figures, com Isaac Newton i Marie Curie.


L’exposició mostra, a més de moltes de les vinyetes que fan part de la biografia científica dibuixada, algunes pàgines originals i esbossos de l’artista, que ens permeten veure de prop el procés de creació d’aquests còmics protagonitzats per Darwin i Galileu. L'exposició presenta la figura dels dos primers personatges protagonistes de la Col·lecció científics, un projecte creat per Jordi Bayarri i Tayra Lanuza, que té com a principal objectiu la divulgació del coneixement historicocientífic sobre grans personatges de la història de la ciència, a través de la publicació d'una col•lecció de còmics biogràfics dirigits al públic infantil i juvenil. L'edició dels còmics s'ha finançat pel mètode del ‘crowdfunding’, és a dir, ha rebut el seu finançament de manera col·lectiva amb multitud d'aportacions. A més de vinyetes de les dues publicacions de la Col·lecció científics, l'exposició mostra algunes pàgines originals i esbossos de l'artista, que permeten seguir de prop el procés de creació del còmic.

 

 

 

 

 

 

 


El guió, dibuix i edició dels còmics va a càrrec de Jordi Bayarri Dolz, dibuixant de còmics professional, llicenciat en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València. Compta amb l'experiència professional com a guionista i dibuixant d'un gran nombre de còmics dirigits al públic infantil i juvenil, així com a públic adult, des de 1998. És autor del còmic Darwin, la evolución de la teoría, precedent directe d'aquest projecte i mostra d'una biografia científica en còmic. Guionista i dibuixant d'altres títols de fantasia per a públic juvenil, com els monogràfics Titán del Pasado, Piel de Dragón i dels vuit números fins ara publicats de la sèrie Entre Tinieblas (Aleta Ediciones), sèrie guardonada amb el premi al Millor Guionista Nacional en Expocómic, el Saló Internacional del Còmic de Madrid, el 2004. Guionista i dibuixant del còmic Las extraordinarias aventuras de Nicholas Campion y Mordechai Feingold: la ciudad oculta de Alejandro Magno, còmic de fantasia històrica dirigit també a públic juvenil, ambientat en el segle XIX, guanyador del concurs Dibuixant entre Cultures, convocat el 2009 per la Fundació Tres Cultures i publicat en col•laboració per aquesta fundació cultural internacional i l'editorial Viaje a Bizancio en 2010.

 

 

 

 

 

 

 

 

Al capdavant de la supervisió historicocientífica dels volums es troba Tayra M. C. Lanuza Navarro, doctora en Història, en l'àrea d'Història de la Ciència, per la Universitat de València. Es tracta d'una investigadora especialitzada en les ciències fisicomatemàtiques en l'edat moderna, entre els segles XVI i XVII, i amb experiència professional en l'educació en l'àmbit de la història de la ciència en la universitat, així com en la realització d'activitats de divulgació científica.