Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

.

Institut Interuniversitari López Piñero. Palau de Cerveró

.

Col·lecció cientificomèdica permanent en el Palau Cerveró

.

Dibuix de S. Ramón y Cajal

.

Biblioteca Historicomèdica "Vicent Peset Llorca"

.

Professors de la Facultat de Medicina de València (1922)

.

Cal·ligrafies de la malaltia

Cicle “Salut pública, comunicació i història: Els reptes d’una pandèmia”

 

 

Sense dubte, la pandèmia en curs ens ha deixat literalment perplexos i trasbalsats i ens obliga a encetar una reflexió molt detinguda que no podem defugir des del punt de vista del nostre compromís professional i l’interès públic. Per què el brot a la Xina fou tan llargament vist com un fet remot i aïllat? Com han pogut les nostres societats (sobre)conscients del risc propagar la por i, al mateix temps, fer tan poc fins que l’amenaça ja era massa evident? Els Estats nacionals són les instàncies adequades per tal d’afrontar i gestionar aquest tipus de crisis? Assistim al final d’una determinada forma de vida (insostenible) o aquest episodi no serà finalment més que un núvol transitori que s’esvairà quan tot semble acabar? Què ens pot aportar una perspectiva històrica que vaja més enllà de l’erudició solipsista i aspire a donar claus per a un present angoixós i un futur encara més incert?

Comptant amb la participació d’un reconegut grup d’especialistes en salut pública, comunicació i història de la medicina i de la ciència, el present cicle tractarà d’adreçar aquestes i altres qüestions al voltant dels reptes d’una pandèmia front a la que, a hores d’ara, només se’ns ofereix el miratge d’una “nova normalitat”.

 

Dimecres 20 de maig de 2020 a les 18 h. Col·loqui “Les lliçons d’una pandèmia”

Amb Ildefonso Hernández, catedràtic de la Universitat Miguel Hernández d’Elx i antic Director General de Salut Pública del Govern espanyol (2008-2011), i dels catedràtics i historiadors de la medicina Josep Lluís Barona (Universitat de València) i Enrique Perdiguero (Universitat Miguel Hernández d’Elx), tots dos membres de l’Institut Interuniversitari López Piñero.

Enllaç: https://eu.bbcollab.com/guest/09f07a0f051b4d6d971186dc6baadedd

 

 

Dimecres 27 de maig de 2020 a les 18 h. Seminari “De les teories de la conspiració als ingredients màgics: Desinformació en temps de la COVID-19”

Amb Carolina Moreno, catedràtica de Periodisme de la Universitat de València i coordinadora de l’equip d’investigació Science Flows, i de la professora de Periodisme de la Universitat Miguel Hernández d’Elx i redactora de la revista UMH Sapiens Alicia de Lara, totes dues docents del Màster Interuniversitari en Història de la Ciència i Comunicació Científica (UV-UMH-UA).

Enllaç: https://eu.bbcollab.com/guest/d524cfe01ac94f5cbdaa21ce0168ce0b

 

 

Dimecres 10 de juny de 2020 a les 16 h. Seminari “Acabar amb les quarantenes: Repensar la protecció contra les epidèmies al port de Lisboa (1901-1945)”

Amb Celia Miralles, doctora en Història, investigadora del Centre Interuniversitari d’Història de les Ciències i la Tecnologia (CIUHCT) de Lisboa i membre del Quarantine Studies Network.

Enllaç: https://eu.bbcollab.com/guest/a5036e05eeb44a1b993a39b1c7564b25