Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

.

Institut Interuniversitari López Piñero. Palau de Cerveró

.

Col·lecció cientificomèdica permanent en el Palau Cerveró

.

Dibuix de S. Ramón y Cajal

.

Biblioteca Historicomèdica "Vicent Peset Llorca"

.

Professors de la Facultat de Medicina de València (1922)

.

Cal·ligrafies de la malaltia

Cicle de seminaris Tòxics al treball

La història dels tòxics als treballs, particularment al món industrial, és un camp ben establert a la intersecció de la història social del moviment obrer i de la industrialització. A les darreres dècades ha esdevingut una “zona de contacte” amb altres especialitats històriques com la història de la medicina (salut laboral i seguretat al treball), la història de la tecnologia i la historia mediambiental. Aquest renaixement de la salut i la seguretat laborals com a tema important de la història ha introduït tot un ventall de protagonistes implicats: treballadors, experts mèdics, científics, assegurances, entitats d’avaluació del risc, governs i departaments ministerials, directius i emprenedors. La varietat de protagonistes fa que la regulació del riscos de l'entorn laboral siga un tema complex i sotmès a una gran varietat de pressions i interaccions desiguals, tot això condicionat pels espais laborals, els productes tòxics i els cossos de les persones treballadores, amb fort biaix de gènere i de classe social. L'objectiu d’aquestes sessions és oferir una visió de les darreres recerques amb alguns dels representants més coneguts dins d’aquest àrea. Junt amb els estudis més famosos, volem també presentar nous enfocaments i àrees de recerca.

Data: 6 de febrer a les 16:00 hores

"Scientific Ignorance and Public Inaction: the government of toxic exposures at work"

Ponent: Emmanuel Henry, Université Paris-Dauphine, França

 

Data: 13 de febrer a les 16:00 hores

"The human cost of pesticides . Hyper-segmentation of Issues as a Process of (in)- visibilisation"

Ponent: Nathalie Jas, INRA, París

 

Data: 20 de febrer a les 16:00 hores

"Breathless miners: Coal mining and occupational health in Britain"

Ponent: Professor Arthur Mc Ivor. Director, Scottish Oral History Centre School of Humanities. University of Strathclyde

 

Data: 27 de febrer a les 18:00 hores. Taula redona.Participants: Isidre Gil (advocat), Amparo Perpiñan (Presidenta Asociació en "Defensa de las Víctimas del Amianto de Valencia) i Paco Molina (Sindicalista i membre de la Fundació d'Estudis i Iniciatives Sociolaborals (FEIS CCOOPV)).