Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

.

Institut Interuniversitari López Piñero. Palau de Cerveró

.

Col·lecció cientificomèdica permanent en el Palau Cerveró

.

Dibuix de S. Ramón y Cajal

.

Biblioteca Historicomèdica "Vicent Peset Llorca"

.

Professors de la Facultat de Medicina de València (1922)

.

Cal·ligrafies de la malaltia

Objetos Naturales en movimiento

  • 22 de març de 2017
Image de la noticia

Dimecres 22 de març a les 16 hores

A càrrec de Carlos Sanhueza (Universidad de Chile)

Aquesta presentació discuteix el naixement d'una espècie zoològica, hui coneguda baix la sinonimia d'Arctophoca philippii (Peters 1866) i Arctocephalus philippii (Peters, 1866), a partir de la seua discussió i controvèrsia

Amb tal objetiu s'estudia el moviment de les restes d'un llop marí des de Xile fins a Alemanya i la discusió que suscità a propòsit de la seua definició taxonòmica. Aquí es postula que les propietats materials de l'exemplar movilitzat, les seues circumstàncies de caça, trasllat i resguard entre els museus, com també les possibilitats materials de comparació i anàlisi, marcaren els debats internacionals respecte de la seua classificació entre naturalistes d'Anglaterra, Alemanya, Xile i Argentina.

Dades biogràfiques:

Carlos Sanhueza, catedràtic del Departamento de Ciencias Históricas de la Universidad de Chile, Ph. D. en Historia Moderna per la Universität Hamburg, Alemanya. La seua principal àrea d'interès és la història de la ciència durant els segles XIX i XX, especialment relatiu a l'estudi de la circulació de viatgers i sabers entre América Latina, Europa, i América del Nord. L'any 2007 va tenir una beca post-doctoral en la Fundació Alexander-von-Humboldt per a una estada en la Universität Potsdam, Alemanya. Durant el semestre d'hivern 2010-2011 va ser Professor convidat en el Departament d'Història Iberoamericana de la Universität Köln, Alemanya, en el marc d'una càtedra Mercator de la Societat Científica Alemanya (Deutsche Forschungsgemeinschaft, DFG). Des del 2017 ha comença una investigació referida a la formació del Observatorio Astronómico Nacional de Chile en el segle XIX amb finançament del Fondo de Ciencia y Tecnología de Chile. Actualment està com a investigador visitant en l'Institut de Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero amb una beca del Banco Santander (Beca Iberoamericana, Santander Universidades).

Algunes de les seues recents publicacions són:

Llibres:

La movilidad del saber en América Latina. Objetos, prácticas e instituciones. (Siglos XVIII al XX), Santiago de Chile, Editorial Universitaria (per aparèixer el 2017)

Geografía en acción. Práctica disciplinaria de Hans Steffen en Chile (1889-1913), Santiago de Chile, Editorial Universitaria, 2014.

Capítols de llibres:

“Hasta el Fin del Mundo. Viajeros europeos en el Reino de Chile durante el período colonial”, en: Grínor Rojo, edit., Historia Crítica de la Literatura Chilena, Santiago de Chile (por aparèixer 2017)

“El debate sobre el embrujamiento alemán. Circulación de saberes e identidad. Chile, fines del siglo XIX”, en: V. Hosse, K. Motzkau, A. Sáez, Identidades nacionales en América Latina: discursos, saberes, representaciones, Editorial Vervuert/Iberoamericana, Alemania, 2016 (per aparèixer 2017)

“Chile y Alemania 1871-1914: un vínculo que se solidifica”, en: Deutschland und Chile, 1850 bis zur Gegenwart: Ein Handbuch. Chile y Alemania, 1850 hasta hoy: un manual, Historamericana 38, Stuttgart: Heinz, 2016.

Articles:

“The transcontinental birth of a species: scientific discussions and natural history museums in the second half of the nineteenth century”, en: Dynamis, 2017; 37 (1): 111-131

“Un lobo marino en controversia. Materialidad, taxonomía y disputa científica (Segunda mitad del siglo XIX” en coautoría con Lorena Valderrama, en HISTORIA No 49, vol. ii, julio-diciembre 2016: pp. 579-594.

“Objetos naturales en movimiento. Acerca de la formación de las colecciones del Museo Nacional de Chile (1853-1897)”, en: Revista de Humanidades, Nº 34, Julio-diciembre, 2016, pp. 143-169.

Imprimir pdf