Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

La història silenciada: Un viatge pels secrets de l'activisme ecologista

  • 8 de maig de 2024
Image de la noticia

 

Sovint es tendeix a infravalorar l'impacte real de l'activisme del passat, reduint moviments socials complexos a imatges de revoltes i manifestacions, sense aprofundir en la seva llarga trajectòria i els seus múltiples matisos. L'exposició Documentació i lluita ecologista: El Fons de Documentació del Medi Ambient de la Casa Verda (1982-2012), present a l’Institut Interuniversitari López Piñero (IILP), sorgeix com un antídot a aquesta visió simplista, convidant-nos a un viatge apassionant pels orígens, els moments clau i la rica història de l'activisme ecologista a la regió des de la dècada de 1980.

El cor d'aquesta exposició és el Fons de documentació de medi ambient de la Casa Verda, un arxiu creat el 1982 per un grup d'ecologistes valencians amb la ferma convicció de preservar la memòria d'aquesta lluita crucial. Cartells vibrants, fotografies en blanc i negre que evoquen emocions, fullets informatius, publicacions clandestines i objectes diversos s'apilen en vitrines, testimonis silents d'una batalla incansable per la protecció del nostre planeta. El dipòsit d'aquest fons a la Universitat de València en 2010 va garantir la seva conservació i el va convertir en una font d'informació inestimable per a comprendre l'evolució de l'activisme ambiental al País Valencià, tal com es demostra a la primera vitrina present a l’exposició.

Des dels inicis del moviment anti-nuclear fins a la lluita per la defensa dels espais naturals i la transició cap a una mobilitat més sostenible, l'exposició posa de manifest la riquesa, la complexitat i la diversitat d'aquest moviment a la regió valenciana mitjançant la documentació present a les seves vitrines. Va més enllà d'un simple recorregut històric, convertint-se en una crida a la reflexió i a l'acció. Ens convida a pensar críticament sobre els reptes ambientals que enfrontem avui dia, des del canvi climàtic fins a la pèrdua de biodiversitat, i a considerar el paper que cadascú de nosaltres pot jugar en la construcció d'un futur més just i sostenible.

L'exposició Documentació i lluita ecologista ens recorda que darrere dels grans canvis socials hi ha persones valentes que van alçar la seva veu i van lluitar per un món millor. La seva tasca ens inspira a continuar endavant, units en la defensa del nostre planeta i en la construcció d'un futur més verd per a les generacions vinents.

 

Organització temàtica de l’exposició:                  

Vitrina 1: Fons documental de la Casa Verda         

Vitrina 2: Moviment anti-nuclear                     

Vitrina 3: Mobilitat

Vitrina 4: Espais naturals