Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

INAUGURACIÓ DE L'EXPOSICIÓ “Espècies. L'Univers del gust”

  • 12 de febrer de 2019
expo especias

"Espècies. L'Univers del gust". Aquesta exposició ha estat organitzada amb la col·laboració de Josep Bernabeu Mestre, catedràtic d'Història de la Ciència i director acadèmic de la Càtedra Carmencita d'Estudis del Sabor Gastronòmic, membre de la unitat associada de l'institut interuniversitari López Piñero de la Universitat d'Alacant.

El museu de la Universitat d'Alacant MUA acollirà del 31 de gener al 7 d'abril l'exposició: “Especias. El Universo del sabor- Espècies. L’Univers del gust”, organitzada per la Càtedra Carmencita d'Estudis del Sabor Gastronòmic.

A causa de la seua aparença insignificant, la seua minsa grandària i el seu escàs preu, ningú diria que les espècies han tingut tant poder a l'hora d'influir en la nostra història. A més d'aportar caràcter i personalitat als nostres plats, han servit com a moneda de canvi, impulsat la conquesta de territoris, provocat guerres i transformat els nostres hàbits socials.

L'exposició mostra com a herbes culinàries i espècies posseeixen un elevat valor cosmètic i medicinal i ens sedueixen pel seu poder aromàtic i sápido, capaç de millorar les qualitats organolépticas de les nostres receptes, transformant la matèria primera més humil, incrementant el seu sabor, color i aroma. 

No obstant açò, la nostra atracció cap a elles es deu al fet que posseeixen un aire misteriós. Exòtiques, oriündes de terres llunyanes i desconegudes quan arribaven amb vaixell o en caravana venien acompanyades de supersticions i mites que els atribuïen poders màgics i miraculosos. Els mercaders que comerciaven amb elles contribuïen a augmentar la seua llegenda amb narracions inventades per a preservar el seu lucratiu negoci davant possibles competidors.

L'exposició que ocupa prop de 300m2 i compte sis taules didàctiques podrà visitar-se de dilluns a divendres de 9.00-20.00 h. i dissabtes i diumenges de 10.00-14.00 h. Entrada lliure. També pot consultar-se en el catàleg virtual de l'exposició allotjat en la pàgina  https://www.catedracarmencita.ua.es/

Des de la seua engegada al novembre de 2017, la càtedra Carmencita d'Estudis del sabor Gastronòmic, creada gràcies a un conveni de col·laboració entre la Universitat d'Alacant i la coneguda empresa Carmencita, capdavantera en el mercat de la comercialització d'Espècies, entre altres activitats, ha organitzat les “Primera Jornada de Estudios Interdisciplinares sobre gastronomía” i en aquest moment treballa en col·laboració amb la Fundació CAM en la recuperació i posada en valor del llegat de l'escriptor gastronòmic i col·laborador del periòdic Informació, Antonio González Pomata.

DESCARREGAR:   GUIA EXPOSICIÓ