Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

JOSÉ LUIS BARONA. Conferència "La violència de gènere com a patologia social"

  • 25 de març de 2019
Barona

Cicle: Les raons d’Europa

Organitza

Escola Europea de Pensament Lluís Vives

José Luis Barona

Data: Dimecres, 3 d’abril de 2019 a les 19:00 hores

Lloc: Aula Magna. Centre Cultural La Nau

Carrer de la Universitat, 2 - 46003 València

Entrada lliure. Aforament limitat

A càrrec de José Luis Barona

Catedràtic d’Història de la Ciència (Universitat de València) i membre de l’Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero. Professor visitant a les universitats d’Oxford, Bergen (Noruega) i Kumamoto (Japó). Investigador visitant de la Herzog August Bibliothek Wolfenbüttel (Alemanya) i Rockefeller Archive Center (Nova York) i investigador Salvador de Madariaga de l’European University Institute (Florència, Itàlia). Coordinador del grup d’investigació SANHISOC/Health in Society, va ser vicerector d’Estudis i de Relacions Internacionals (UVEG 1986-1992).

La seua investigació se centra a l'Europa contemporània, principalment en l'estudi social i polític de la salut, la fam i la nutrició durant el període d’entreguerres. Ha treballat fons de la Societat de Nacions, l’Organització Mundial de la Salut i la FAO per analitzar polítiques sanitàries, circulació del coneixement i polítiques de salut en temps de crisi. Pedra angular del seu treball és la salut com a referent historiogràfic clau per entendre l'evolució de les societats contemporànies.

Ha dedicat estudis a l'exili científic i mèdic republicà.

Investigador principal d'una desena de projectes d'investigació. Ha col·laborat en revistes culturals com L’Espill, Investigación y Ciencia, Le Monde Diplomatique, i en diaris com El País, Levante.

Actualment col·labora en eldiario.es (www.eldiario.es/autores/josep_l-_barona).

 Els seus últims llibres: Health Policies in Interwar Europe. A transnational Perspective (Londres, Routledge, 2018); The Rockefeller Foundation, International Diplomacy and Public Health (Londres, Pickering & Chatto, 2015); Medicalización y economía política del hambre. Europa, 1918-1960 (Barcelona, Icaria, 2014); From Hunger to Malnutrition. The Political Economy of Scientific Knowledge in Europe 1918-1975 (Brussel·les, Peter Lang, 2012).

Sinopsi

Una societat sana, respectuosa amb els drets humans, és incompatible amb la violència extrema, la pobresa i l'exclusió social. La violència contra les dones -en totes les seues formes-, és un exemple paradigmàtic de patologia social. Caldria preguntar-se si els pilars que sostenen la societat patriarcal són compatibles amb el respecte als drets humans, la igualtat, la justícia social i la democràcia.

La conferència pren com a punt d'anàlisi el concepte de salut social, analitza la tipologia de la violència contra les dones i els arguments que tracten de comprendre’n les causes. Revisa informes internacionals, especialment de l'Organització Mundial de la Salut, i la seua dimensió.

Una conclusió sembla evident: en un context de societat patriarcal, de globalització neoliberal, de neocolonialisme i de gran poder de la tecnologia com a instrument de dominació, l'emancipació és inassolible des de les formes de lluita tradicionals. Feminisme i activisme individual són imprescindibles