Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

NOTICIA 84 de 100. NOVA ENTRADA DE “SABERS EN ACCIÓ”: "Violència sexual, medicina i llei" de Willemijn Ruberg (Utrecht University)

  • 4 de juny de 2024
Image de la noticia

Albert Besnard, The Rape (Le Viol), 1886, National Gallery of Art. Wikipedia.

 

Segon volum de “sabers en acció”: https://sabersenaccio.iec.cat/

Categoria "Ciència i llei"

La medicina forense en la investigació d’agressions sexuals i la seva relació amb l’evolució històrica de les cultures forenses, les lleis i els mites sobre la violació.

 El recent moviment #MeToo ha posat de manifest les múltiples formes d’intimidació i violència sexual que segueixen patint les dones de tot el món. Per a les feministes més veteranes, aquelles que van protestar per les agressions sexuals contra nenes i dones durant la segona onada feminista dels anys setanta i vuitanta, les històries contades sota l’etiqueta de #MeToo deuen haver produït una sensació de déjà vu, com si a penes res no hagués canviat des d’aquelles protestes. Tal volta aquesta sigui una característica típica de la violació: sembla ser un fenomen universal, immutable i perenne. Tanmateix, la violació té una història i molts dels seus trets han canviat amb el temps. Un d’ells és la participació de personal mèdic i altres persones expertes en l’examen de les víctimes d’agressions sexuals quan s’investiguen i jutgen aquests crims. Quan va començar a intervenir personal expert en medicina i ciència en casos de violació? Qui eren exactament aquestes persones expertes? Com i amb quines tecnologies examinaven els cossos? Van influir els seus testimonis i informes pericials als tribunals i van tenir repercussions en el veredicte final? Aquestes són les preguntes que intentarà respondre aquesta entrada.

Per a continuar llegint:

https://sabersenaccio.iec.cat/violencia-sexual-medicina-i-llei/