Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

Seminari:"Cercant més dones ocultes: Una revisió històrica del gènere en l'Enginyeria"

  • 6 de març de 2018
Amy Bix

Seminari impartit per Amy Bix (Iowa State University)

Presentació: Enric Novella (IHMC)

Data: Dijous 8 de març de 2018 a les 16 hores

Centre: Palau de Cerveró

Sales: Sala de conferències. Institut Interuniversitari "López Piñero".

 

Títol: "Cercant més dones ocultes: Una revisió històrica del gènere en l'Enginyeria"

Xifres recents situen la representació femenina en l'enginyeria en un 25% a Suècia i un 20% a França i Itàlia, un 18% a Espanya, però solament un 9% a Gran Bretanya i un 15% a Estats Units. Si ben els patrons varien segons el país i la disciplina, la història de l'enginyeria està marcada per un alt biaix de gènere.
Aquesta xarrada explora idees i qüestions relacionades amb el gènere en el treball tècnic des del segle XIX fins al present. Les dones durant aquestes dècades van fer front a obstacles i oportunitats per a accedir a l'estudi d'enginyeria i a l'ocupació. Les percepcions de la masculinitat, la feminitat, el treball i la cultura van configurar totes les condicions que afronten les enginyeres, plantejant preguntes que segueixen sent pertinents avui dia sobre el gènere, el coneixement i la igualtat social.

Biografia:

Amy Bix és professora d'Història en Iowa State University. La seua recerca connecta la història de la tecnologia, la ciència i la medicina amb estudis de dones i gènere, la història de l'educació i la història social, cultural i intel·lectual del segle XX. El seu llibre més recent, "Girls Coming to Tech!": Una història de l'educació en enginyeria nord-americana per a dones (MIT Press, 2013) analitza com les dones van obtenir accés a camps tècnics tradicionalment masculins, inclosos casos pràctics de Geòrgia Tech, Caltech i MIT.
Aquesta recerca va ser guardonada amb tres premis principals: el Premi Margaret Rossiter 2015 de la Societat d'Història de la Ciència; el Premi IEEE-EE. UU. 2015 per Contribucions Literàries Distingides; i el Premi Betty Vetter 2014 a la Recerca de Dones en la Xarxa ProActive d'Enginyeria. El meu llibre en progrés, l'Enginyera de Reclutament Jane i l'Astrofísica Amy, argumenten que un dels canvis més distintius en la ciència i tecnologia modernes no és cap descobriment o tècnica específica, sinó un poderós canvi cultural, el compromís de diversificar STEM. Ella detalla quan, com i per què la ciència i l'enginyeria, llargament definides com a carreres per a joves blancs, van ser transformades per un moviment d'alt perfil per a millorar l'educació STEM de xiquetes que avui compta amb el suport sense precedents de científics i enginyers, celebritats, activistes i corporacions. i la Casa Blanca Els seus altres articles, assajos, capítols de llibres i llibres cobreixen temes de gran abast en la història de la tecnologia, la medicina i la ciència, inclosa la història de l'eugenèsia; el cos en la cultura islàmica; Invencions islàmiques; física i enginyeria posteriors a la Segona Guerra Mundial; cultura “steampunk”; gènere i medicines alternatives; Finançament per a la recerca del càncer de mama i la SIDA; consumisme i reparació de la llar; temors tecnològics de desocupació; i el treball de dones aviadores, mèdiques i economistes domèstiques. Ha tingut beques de múltiples institucions, incloses la National Science Foundation, National Endowment for the Humanities, la National Academy of Education i el Smithsonian.

Bibliografia: 
1. Amy Bix, "From "Engineeresses" to "Girl Engineers" to "Good Engineers": A History of Women's U.S. Engineering Education,"NWSA Journal, Volume 16, Number 1, Spring 2004, pp. 27-49 
i  2. Amy Bix, "Engineering Girls: Youth Advocacy and Gender Stereotypes in American STEM," work in press

Retransmissió online: reunion.uv.es/hcc2