Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

Seminari: "Modern medicine and old-fashioned drink and drugs: coping with wounds, disease and trauma on the Western Front".

  • 10 de desembre de 2018
Fiona Reid

Seminari impartit per: Fiona Reid, Newman University, Birmingham.

Data: 12 de desembre de 2018 a les 16 hores.

Sales: Saló d'actes del Palau de Cerveró. Institut Interuniversitari López Piñero.

Cicle de seminaris: "En el centenari de l’Armistici: salut, medicina i humanitarisme arran de la I Guerra Mundial (1914-1918)". 

Resum del cicle: La signatura de l’Armistici de Compiègne, entre Alemanya i les forces aliades, el dia 11 de novembre de 1918 va significar la fi de la I Guerra Mundial, una contesa que es va saldar amb vora deu milions de víctimes mortals i un incalculable nombre de ferits i de mutilats. Les potències contendents havien posat en joc tots els seus recursos militars –començant per la carn de canó dels soldats de lleva– per tal d’infligir el màxim dany possible a l’enemic. Com no s’havia conegut mai a tan gran escala, la ciència i la tecnologia hi van contribuir a la carnisseria (Ruiz-Castell, 2015). La guerra total va comportar tot un seguit de novetats (invents, descobriments, avanços tecnològics) armamentístiques, però també defensives, que de vegades l’imaginari col·lectiu sol relacionar tan sols amb la guerra química i les caretes antigàs dels soldats en les trinxeres. En el camp de la medicina, es podrien considerar dues línies principals de transformació: per una banda, el desenvolupament de les tecnologies mèdiques, com ara la vacunació massiva dels soldats per tal de prevenir les malalties infecto-contagioses, el tractament de les lesions produïdes per armes químiques o la transfusió sanguínia (directa, de persona a persona) dels ferits en cas d’hemorràgies greus; i, per una altra banda, la renovació de les pràctiques humanitàries dutes a terme, per la Creu Roja i altres agències internacionals, per tal de pal·liar el patiment de les víctimes, militars i civils, tant en la guerra com en la immediata postguerra. La Societat de Nacions hauria de fer front a tot un seguit de problemes sanitaris provocats per la contesa que exigirà la col·laboració internacional. El cicle de quatre col·loquis pretén commemorar l’Armistici i alhora reflexionar històricament sobre l’equació “medicina i guerra”, tant des del punt de vista humanitari com des de les tecnologies mèdiques.

"Modern medicine and old-fashioned drink and drugs: coping with wounds, disease and trauma on the Western Front"

La Primera Guerra Mundial es presenta sovint com a triomf mèdic al Front Occidental, atés que els cossos mèdics moderns van poder tractar els homes de manera més efectiva que en guerres anteriors. No obstant això, malgrat les noves tecnologies i els avenços en medicina i cirurgia, molts homes encara confiaven en els remeis més tradicionals. Utilitzaven medicaments patentats, bevien alcohol i fumaven tabac, de vegades prenien cocaïna o heroïna i sovint portaven amulets de sort, al igual que els primers avantpassats moderns i medievals. L'automedicació encara existeix a les guerres modernes i això ens porta a preguntar-nos fins a quin punt aquesta manera d'encarar és útil per ajudar els homes a fer front a les demandes del conflicte? En quin punt l'auto-medicació es torna destructiva i quin paper hauria d'exercir l'exèrcit en el seguiment i control de l'abús de substàncies?

Fiona Reid és Ajudant del Degà per Arts i Humanitats a la Facultat d'Arts, Societat i Estudis Professionals a la Newman University, Birmingham. La seua recerca està principalment interessada en les respostes socials i culturals a la guerra moderna, amb un interès particular a Gran Bretanya i França. El seu principal interès per a la recerca es troba actualment dedicat al pacifisme mèdic en la Primera Guerra Mundial i durant els anys d'entreguerres, i també l'automedicació entre les tropes de combat, principalment l'ús de drogues i alcohol. Fiona Reid ha publicat àmpliament sobre lesions facials i ferides a la Primera Guerra Mundial i sobre els refugiats i desplaçats a la Segona Guerra Mundial. Recentment, ha publicat el llibre Medicine in First World War Europe: Soldiers, Medics Pacifists  (Bloomsbury, 2017).

Modera: Josep Lluís Barona (IHMC)

Plataforma online:  http://reunion.uv.es/hcc2

Col·loqui organitzat per l'Institut Interuniversitari López Piñero i la Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica.

Coordinació cicle: Àlvar Martínez (IHMC) i Josep Lluís Barona (IHMC).

Coordinació de seminaris: Enric Novella (IHMC).