Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

Organitzadors:

Carmel Ferragud (Institut Interuniversitari “López Piñero”, UV)

Juan Vicente García Marsilla (Dep. d'Història Medieval i Ciències i Tècniques Historiogràfiques, Facultat de Geografia i Història, UV)

10.00 h. Ivana Frasquet, Alimentación, higiene y cambio social en la Valencia del Ochocientos.

La València del segle XIX és una urbs en transformació. Transformacions urbanístiques, socials i culturals que es desenvoluparan a partir de l'impacte de la revolució burgesa en la ciutat i de les noves i modernes concepcions sobre els espais públics i els hàbits alimentosos i d'higiene dels valencians. València és el seu mercat, el seu comerç, però també les seues fàbriques i la seua hinterland, l'horta. El segle de la modernitat portarà “orden y progreso” a la ciutat. 

11.00 h. Ximo Guillem, La repressió del frau alimentari en la València de finals del segle XIX i els inicis del segle XX.

En les últimes dècades del segle XIX es va donar una forta transformació del sistema alimentari i el problema del frau va adquirir una visibilitat creixent tant entre experts mèdics com en l’esfera pública. Aquest context va motivar un ampli ventall d’iniciatives legislatives i institucionals que van contribuir a una forta redefinició dels conceptes de qualitat i seguretat alimentària. En aquesta presentació ens centrarem en les implicacions que va tenir l’establiment de nous espais per al control del frau alimentari, com ara el laboratori químic municipal, i veurem quins foren els aliments que protagonitzaren les principals controvèrsies sobre la regulació de la qualitat i seguretat alimentària. Podrem així veure com es va transformar el concepte de qualitat en l’àmbit local: els condicionants culturals, econòmics i tecnocientífics que hi van ser presents; els agents socials que hi van intervenir; i la influència que va tenir el context internacional en tot aquest procés.

12.00 h. Preguntes i discussió.