Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

Seminari impartit per Daniel Cuesta Delgado, Enginyer en Sistemes amb Màster en Gestió de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació. (Equador).

Sinopsi: En l’última dècada la República de l’Equador ha vist una transformació sense precedents del seu escenari científic. La forta inversió pública en ciència y tecnologia ha contrastat amb la realitat d’alguns països del món desenvolupat, on aquest tipus de suports ha disminuït dramàticament. A l’Equador, aquesta inversió s’ha dirigit a establir noves dinàmiques al voltant de l’anomenada ‘Economia Social del Coneixement’ (Ramírez, 2016), un paradigma antagònic amb la privatització i la mercantilització del coneixement, que és característic del capitalisme cognitiu.

Aquest seminari pretén descriure les polítiques de CTI, però llegides en el marc de les grans transformacions en el Sistema Nacional d’Innovació equatorià que han estat mobilitzades per mitjà de la intervenció i la inversió estatals. Aquestes transformacions seran presentades des de les noves capacitats generades amb les modificacions al finançament públic de la ciència, la formació de recursos humans especialitzats i l’enfortiment de les capacitats de monitoratge i gestió en Ciència, Tecnologia i Innovació (CTI). Complementàriament, s’analitzen las polítiques orientades a la transformació dels règims i dinàmiques imperants en l’apropiació del coneixement.

Ponent: Daniel Cuesta Delgado

Enginyer en Sistemes, amb Màster en Gestió de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació. Ha sigut director de transferència de tecnologia de la Secretaría de Educación Superior, Ciencia, Tecnología e Innovación de l’Equador (SENESCYT), i president de la Corporación Cuatro Ríos Tecnologías. Ha treballat com a consultor per a la Red de Indicadores de Ciencia y Tecnología, Iberoamericana e Interamericana (RICYT) i com a assessor en la Dirección de Investigación y también com a docent de la Universidad de Cuenca. Membre de la Asociación Latino Iberoamericana de Gestión Tecnológica (ALTEC) i de la xarxa acadèmica llatinoamericana LALICs sobre innovació i desenvolupament territorial, ha sigut expositor en seminaris impartits a Argentina, Brasil, Xina i Equador. A més, col·labora amb blogs i pàgines especialitzades en Política CTI i clústers de Tecnologia.

Més informació: Daniel Cuesta