Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Investigació de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC) Logo del portal

VARIMOS I, II (Vigilància ambiental densa mitjançant xarxes sense fils de motes amb sensors)

El context del projecte VARIMOS és la creació una xarxa de sensors sense fils per a vigilància mediambiental. Aquest tipus de xarxes plantegen en el seu desplegament un seguit de reptes donades les restriccions de processament, emmagatzematge, energia i comunicacions.
Descripció

El context del projecte VARIMOS és la creació una xarxa de sensors sense fils per a vigilància mediambiental. Aquest tipus de xarxes plantegen en el seu desplegament un seguit de reptes donades les restriccions de processament, emmagatzematge, energia i comunicacions, en gran part a causa d'una manca de sincronització dels dispositius, eficients protocols d'accés al medi i algoritmes òptims d'encaminament, així com a falta de tècniques de cooperació entre les motes per poder dur a terme una activitat conjunta o coordinada, adaptativa i auto - organitzada.
El desplegament d'aquest tipus de xarxes distribuïdes denses de sensors ofereix molts avantatges ( xarxes autoorganitzatives, amb gran robustesa, diversitat, escalabilitat i major densitat espacial de mesura ) enfront de sistemes tradicionals centralitzats i és potencialment molt útil per a aplicacions importants per a la societat, en concret per monitorització mediambiental. Aquest tipus de xarxes ha obert les portes a nous mètodes de monitorització ambiental, caracteritzats per una major densitat de mostreig espacial, ja que per les seves característiques, les motes poden distribuir fàcilment en qualsevol entorn (urbà, forestal, domèstic, etc ). La potencialitat de disposar en camp d'una xarxa densa de mesuradors desatesos es mostra especialment atractiva en totes les àrees, especialment en l'àrea de les ciències ambientals, i especialment com a eina de vigilància atmosfèrica. En el present projecte es planteja desplegar una xarxa de sensors sense fils a gran escala, amb topologia rectangular per monitorització ambiental en entorn semiurb, format per zona residencial i zona d'empreses amb parcs i arbrat. La implantació i posada en marxa d'aquesta xarxa per monitorització ambiental planteja una sèrie de reptes a resoldre des dels propis sistemes d'alimentació fins l'eficiència en els algoritmes de sincronització de les motes així com l'optimització dels protocols d'accés al medi i encaminament. A més, s'inclouen aspectes d'optimització en el processament de les dades i mesures mostrejades, donada la correlació entre les variables monitoritzades, dins de la pròpia xarxa, així com el processament posterior per poder inferir, emmagatzemar i estudiar comportaments meteorològics, així com emmagatzemar sèries temporals llargues amb gran densitat espacials per corroborar resultats de simulació meteorològica.

Data d'inici
2008 Novembre
Data de finalització
2011 Desembre
Entitats col·laboradores:

Ministerio de Industria, Turismo y Comercio (Subprograma Avanza I+D)