Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Investigació de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC) Logo del portal

.
.
.
.
.

Les claus del futur digital arriben amb Europa Connectada a través de professionals de la innovació i els serveis digitals

  • 28 de setembre de 2022
Image de la noticia

L'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (IRTIC) va organitzar dijous passat 22 de setembre la jornada Europa Connectada: Claus per a la integració digital en el Parc Científic de la Universitat de València (UV). L'esdeveniment va reunir professionals del sector que van oferir ponències centrades en la relació entre administracions públiques i ciutadania a través de serveis digitals, les claus de futurs projectes d'innovació en l'àmbit europeu i el camí seguit pels casos d'èxit en convocatòries Connecting Europe Facility (CEF) anteriors.

Les sessions, moderades per l'expert en innovació urbana i territorial Antonio García, van comptar amb l'obertura del director del Parc Científic, Pedro Carrasco, qui va fer referència a la importància d'organitzar un esdeveniment que abasta l'administració, empreses i investigadors. Així mateix, va desitjar que durant la trobada sorgiren iniciatives que es traduïren en nous projectes per a la universitat i les empreses.

El director del grup LISITT de l’IRTIC, Juan José Martínez, va detallar com el que es va concebre inicialment com una presentació de resultats de projectes es va convertir en “una oportunitat per a mostrar les possibilitats existents per a implantar la innovació en el nostre entorn local i deixar la porta oberta a noves col·laboracions”.

A continuació, el responsable del Servei de Programes Europeus de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), José Vilar, va presentar les línies de finançament europees existents, així com els àmbits que afectaven, i va explicar com realitzar les sol·licituds pertinents. El director d’Inndrómeda, Óscar David Sánchez, es va centrar en oportunitats de finançament en l'àmbit nacional i regional, posant l'accent en la transformació digital i els actors als quals concerneix; per exemple, administració, serveis públics, mobilitat i energia.

Ernesto Faubel, director de l'Oficina de Ciutat Intel·ligent de l'Ajuntament de València, va inaugurar el bloc de reptes actuals i futurs mostrant l'evolució històrica de la implantació de l'administració electrònica a València, així com objectius intel·ligents i sostenibles en relació amb les tecnologies de la informació i la comunicació.

Quant a identitat digital, el director d'auditoria de Trust Conformity Assessment Body, Julián Inza, va repassar la història del reglament eIDAS, les seues característiques i mancances, a més de la transformació del mateix a través de l’eIDAS2.

L'agenda va contemplar la intervenció del director de la Càtedra de Privacitat i Transformació Digital de la UV, Ricard Martínez, aprofundint sobre la privacitat de l'individu en aquest context digital europeu. Es pot accedir als detalls de la ponència a través d’aquest enllaç.

La secció de casos d'èxits va permetre conéixer els projectes europeus en els quals està involucrat l’IRTIC i el beneficiós dels seus resultats per a la ciutadania. El responsable de LMT Group, José Rocha, va desenvolupar com la legislació europea que ha impulsat que les institucions públiques adopten noves tecnologies i estàndard; entre aqueixos esforços, es troben les convocatòries CEF.

La coordinadora de Datause de la Universitat Politècnica de València, Fernanda Peset, va detallar el projecte de dades obertes de carretera entre Espanya i República Txeca LOD-RoadTran18. Al seu torn, el CEO de ValidatedID, Santi Casas, va posar el projecte AS4EDI2020 com a exemple de compatibilitat del protocol AS4 entre diferents serveis de factura electrònica.

Respecte al projecte d'identificació electrònica eID4Spain2020, la representant del projecte a l'Ajuntament de Torrent, la tècnica informàtica de gestió Teresa Bonet, va oferir un cas pràctic sobre els beneficis de la iniciativa per a habitants europeus empadronats a la ciutat sense número d'identitat d'estranger. El consultor sènior de l’IRTIC Ignacio Sánchez va descriure EUROLogin2020, també sobre identificació electrònica i, en aquest cas, d'àmbit internacional, així com els seus principals reptes.

Finalment, la directora territorial de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital a València, Silvia Rueda, va subratllar la importància de la transferència de coneixement i de posar en comú els casos d'èxit, ja que permeten aprendre tant de les dificultats a les quals s'han enfrontat com els encerts.

El contingut d'aquesta publicació és responsabilitat exclusiva d'IRTIC (UV) i no reflecteix necessàriament l'opinió de la Unió Europea.

Imatges: