Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Investigació de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC) Logo del portal

.
.
.
.
.

Un projecte coordinat per l'IRTIC millora la seguretat en la transferència de missatges electrònics d'institucions públiques i empreses

  • 14 de juny de 2019
Image de la noticia

L'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Comunicació (IRTIC) de la Universitat de València ha coordinat el projecte UP-Access, l'objectiu del qual és millorar la seguretat jurídica, confidencialitat i fluïdesa de les transaccions electròniques a la Unió Europea, tant per a les administracions públiques com per a les empreses i ciutadans.

En el projecte participen també quatre Punts d'Accés PEPPOL (Pan European Public Procurement Online)  corresponents a 4 empreses europees (Babelway - Bèlgica, Datajust/Storecove - Països Baixos Invinet - Espanya i Webware - Alemanya). El sistema PEPPOL permet als usuaris i entitats connectar-se a una xarxa comuna d'eDelivery europea. Així, aquesta xarxa permet un intercanvi de missatges i documents estàndard, fluid, segur i garantit. 

El consorci UP-Access ha treballat al llarg dels mesos per a, de manera progressiva, millorar la seguretat migrant les seues solucions del protocol AS2 al protocol AS4 i actualitzant els corresponents Service Metadata Publishers (SMP). 

El projecte UP-Access, que finalitza a la fi d'aquest mes, ha aconseguit el seu objectiu d'actualitzar les solucions eDelivery de les quatre empreses participants segons els requeriments europeus establits en el reglament eIDAS, facilitant l'intercanvi transfronterer de milers de documents electrònics.

 

 

eDelivery

La Unió Europea aposta així per la gestió digital de tot el procés de contractació entre les administracions i els seus proveïdors. Aquest salt a l'anomenat e-Procurement abasta no sols la utilització de factures electròniques, sinó també la digitalització i automatització d'un altre tipus de missatges com les comandes de compra, avisos d'expedició etc. 

L'eDelivery funciona com una sèrie de nodes que segueixen un estàndard de comunicació i, per tant, poden intercanviar missatges entre ells. Així, encara que existeixen mecanismes d'intercanvi de documents “tradicionals” com el correu electrònic, aquests sistemes tenen una sèrie de manques, ja que no garanteixen l'intercanvi segur dels missatges. A més, els sistemes d'email no solen estar encriptats pel que la confidencialitat dels missatges pot ser vulnerada. 

D'aquesta manera, el sistema eDelivery d'intercanvi d'arxius i missatges digital garanteix la seguretat en la recepció, la confidencialitat del contingut, la identitat de l'emissor i el receptor i ofereixen proves vàlides legalment del procés d'enviament de documents. 

CEF Projects

TEls projectes CEF són l'instrument de la Comissió Europea per a fomentar el creixement, l'ocupació i la competitivitat de la unió finançant les xarxes transeuropees d'alt rendiment, sostenibles i eficients en l'àmbit del transport, l'energia i els serveis digitals. 

L'IRTIC col·labora amb INEA (Innovation and Networks Executive Agency) a través de diferents projectes CEF de telecomunicacions en la construcció d'un mercat digital únic. Així, a més del projecte Up-Access, està desenvolupant altres projectes que permetran el reconeixement del DNI electrònic per a garantir l'accés als serveis públics de qualsevol empresa o institució de la Unió Europea. També treballa per a garantir que les entitats proveïdores de factures electròniques complisquen amb els requisits per a les transaccions europees.