Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Investigació de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC) Logo del portal

.
.
.
.
.

El Projecte eID4Spain avança per a permetre que ciutadans de la Unió Europea accedisquen als serveis públics d'administracions espanyoles

  • 24 de setembre de 2019
Image de la noticia

L'objectiu del projecte eID4Spain és facilitar l'accés als serveis electrònics públics espanyols a tots els ciutadans i empreses europees usant la seua identificació electrònica nacional.

La Junta de Extremadura, la Diputación Provincial De Ciudad Real, la Diputació de València i l'Ajuntament de Rivas Vaciamadrid treballen en perquè actualitzar les seues connexions al node eIDAS espanyol i permetre així la identificació electrònica transfronterera de ciutadans i empreses europees. L'IRTIC és l'entitat coordinadora del Projecte.

L'objectiu del projecte eID4Spain és facilitar l'accés als serveis electrònics públics espanyols a tots els ciutadans i empreses europees usant el seu identificador electrònic nacional. Així, la Junta de Extremadura, la Diputació de València- juntament amb l'empresa Guadaltel-, l'Ajuntament de Rivas Vaciamadrid i la Diputación de Ciudad Real treballen per a adaptar les solucions per a connectar-se a Cl@ve 2.0 conforme a les noves interfícies i requeriments.

Gràcies a aquesta acció, els ciutadans comunitaris podran realitzar qualsevol tràmit de manera telemàtica amb els seus certificats digitals.

Gràcies a aquesta acció, els ciutadans comunitaris podran realitzar qualsevol tràmit de manera telemàtica amb els seus certificats digitals.
Les solucions resultants permetran als serveis electrònics oferits per les quatre autoritats locals i regionals espanyoles l'autenticació transfronterera d'acord amb els requeriments de la regulació eIDAS. De tal manera que facilitaran l'accés als serveis electrònics públics espanyols a tots els ciutadans i empreses d'Estats membres mitjançant l'ús de la seua identificació electrònica nacional i, per tant, assegurant la mobilitat transfronterera, secundant i enfortint el Mercat Únic Digital.

 

Reglament eIDAS

El reglament eIDAS sobre identificació electrònica i serveis de confiança per a les transaccions electròniques, va constatar en 2014 com, a pesar que cada Estat avançava cap a la digitalització dels seus serveis públics, les fronteres digitals entre països suposaven un obstacle per als ciutadans europeus i les empreses. D'aquesta manera, els ciutadans d'un Estat membre no podien utilitzar la seua identificació electrònica per a autenticar-se en un altre Estat membre, ja que els sistemes nacionals d'identificació electrònica d'un país no són reconeguts per altres Estats membre.

Això suposa per a empreses i ciutadans una barrera que no permet gaudir dels beneficis del mercat exterior. Així, per a avançar en la connexió dels Estats membres, la Comissió Europea va llançar la iniciativa Connecting Europe Facility (*CEF), l'objectiu de la qual és finançar projectes que garantisquen la mobilitat transfronterera i donen suport al mercat únic digital.

En el marc dels projectes CEF, l'IRTIC col·labora amb la Unió Europea, coordinant projectes com eID4Spain que permeten a les administracions públiques implementar els seus sistemes electrònics per al reconeixement de les identificacions nacionals.

El contingut d'aquesta publicació és responsabilitat exclusiva d'IRTIC (UV) i no reflecteix necessàriament l'opinió de la Unió Europea.