Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Investigació de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC) Logo del portal

.
.
.
.
.

SILKNOW guanya el Premi Europa Nostra 2022 i opta al Premi del Públic

  • 30 de juny de 2022
Image de la noticia

El projecte SILKNOW, coordinat per la Universitat de València, ha sigut guardonat amb el Premi Europa Nostra en la categoria d'investigació. La iniciativa és una de les 30 seleccionades en diferents àmbits de 18 països europeus que el públic pot votar des de mitjan agost fins a mitjan setembre per a triar l'acció guanyadora del Premi del Públic, que serà anunciada en la cerimònia del 26 de setembre a Praga.

L'acció, situada en el marc del programa Horitzó 2020, va produir eines digitals més enllà de les tecnologies actuals per a millorar la nostra comprensió i conservació del patrimoni europeu de la seda de 2018 a 2021 Un equip del grup ARTEC de l'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (IRTIC), dirigit per Marcos Fernández, al costat del Departament d'Història de l'Art de la Facultat de Geografia i Història, dirigit per Ester Alba, va aplicar la investigació de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) de próxima generació per a satisfer les necessitats dels usuaris i usuàries en diversos àmbits, com els museus, l'educació, el turisme i les indústries culturals i creatives.

La cerimònia de lliurament tindrà lloc el 26 de setembre en l'Òpera Estatal de Praga com a part dels Premis Europeus del Patrimoni, que se situen en la Cimera Europea del Patrimoni Cultural 2022 que se celebra en aquesta ciutat del 25 al 27 del mateix mes. Entre mitjans d'agost i mitjans de setembre, s'anima a les persones interessades en el patrimoni a votar en línia per a atorgar a una de les propostes el Premi del Públic, valorat en 10.000 euros, que serà anunciat durant la celebració.

Les iniciatives guanyadores van ser seleccionades per experts en patrimoni de tota Europa, després de l'avaluació per part dels Comités de Selecció independents de les candidatures presentades per organitzacions i persones de 36 països europeus.

El jurat que ha declarat guanyador en la categoria d'investigació a aquest projecte coordinat per la Universitat de València (UV) ha assenyalat que “SILKNOW ha creat un sistema innovador per a facilitar la transferència dels coneixements sobre el teixit de la seda”.

“Representa un important exemple de com l'artesania, i per tant el patrimoni immaterial, pot vincular-se a les eines digitals i com aquestes poden utilitzar-se per a democratitzar l'accés als coneixements tècnics”, ha afegit l'equip de l'organització que ha atorgat el guardó a SILKNOW. Així mateix, ha indicat que “el tesaurus d'aprenentatge automàtic del projecte és especialment interessant i té el potencial de ser aplicat en altres àrees d'investigació”.

Amb la UV, les entitats GARIN 1820 S.A. i l’Instituto Cervantes, també d’Espanya; Centre National de la Recherche Scientifique - Lyon 2 i EURECOM, de França; Universita Degli Studi di Palermo, d’Itàlia; Institut Jozef Stefan, d’Eslovènia; Gottfried Wilhelm Leibniz Universitaet Hannover, d’Alemanya i Monkeyfab, de Polònia, han participat en SILKNOW.

Els Premis Europeus del Patrimoni, també coneguts com Premis Europa Nostra, han destacat i difós l'excel·lència i bones pràctiques en matèria de patrimoni, fomentat l'intercanvi transfronterer de coneixements i connectat a les parts interessades en el patrimoni durant 20 anys.