
La jornada DataBeers va reunir dijous passat 9 de novembre en l’Octubre Centre de Cultura Contemporània a quatre especialistes en ciència de dades, privacitat i models predictius que van oferir quatre ponències al voltant d'aquests temes. Entre ells es trobaven els directors de la càtedra Intel·ligència Artificial i Visualització de la Informació (IA-Vis) i la càtedra de Privacitat i Transformació Digital, Immaculada Coma i Ricard Martínez respectivament, també professors de la Universitat de València, i la investigadora en ciència de dades Laya Targa; els tres, membres de l’IRTIC.
DataBeersVLC és un esdeveniment periòdic i gratuït obert a tot el públic que té l'objectiu de presentar a les persones qualsevol aspecte relacionat amb les dades en un ambient relaxat acompanyat d'una beguda. És una trobada de referència sobre ciència de dades a València des de 2016 i forma part de la comunitat sense ànim de lucre DataBeers, present en més de 20 ciutats de tot el món.
La ponència “La qualitat de l'aire a València”, presentada per la directora de la càtedra IA-Vis Inmaculada Coma, va explicar l'existència de diverses estacions de la xarxa de vigilància de contaminació atmosfèrica a la ciutat les dades de la qual estan disponibles en el portal de dades obertes de l'ajuntament. L'anàlisi i visualització d'eixa informació permet observar l'evolució de la contaminació a la ciutat en els últims anys.
Quant a “Visualització i optimització de rutes turístiques a la ciutat de València”, la investigadora en ciència de dades Laya Targa va abordar algunes de les estratègies innovadores basades en dades per a millorar la planificació i el gaudi de les rutes en visitar diferents monuments. La xarrada va mostrar com les dades poden optimitzar rutes mitjançant tècniques de visualització, la qual cosa ofereix als visitants una experiència turística més enriquidora i eficient a València.
El director de la càtedra de Privacitat i Transformació Digital Ricard Martínez va remarcar en “Uffffff Potser (però): perquè tractar dades serà l'única manera de protegir les dades” que la protecció de dades des del disseny i la traçabilitat és preferible a prohibir el seu tractament. L'expert va esmentar en aquest sentit el projecte EUCAIM, que abordarà la fragmentació dels repositoris d'imatges de càncer existents i establirà un Atles distribuït d'Imatges de Càncer amb més de 60 milions de dades anonimitzades d'imatges de càncer de més de 100.000 pacients,
Així mateix, Ferran Fernández, d’AgTech/ visualNACert, va participar amb la xarrada “Estalvi d'aigua amb models predictius de reg”. A través de Data Grooves, la música de la creadora digital Juana Peraita va amenitzar la vetlada.
Pots veure la sessió de nou en aquest vídeo, i veure les ponències per separat en el canal: