Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Investigació de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC) Logo del portal

La IA i la semàntica de dades d’ASOTVAS, a punt després de 3 anys de treball

  • 30 d’agost de 2024
Image de la noticia

El projecte «Intel·ligència artificial i semàntica de dades d'observació de la Terra per a l'establiment de la Valencia Anchor Station com supersite del programa CEOS LPV» (ASOTVAS) ha finalitzat. La iniciativa ha dedicat 3 anys de treball, des del seu inici en setembre de 2021 fins a agost de 2024, a recaptar dades com els referents a paràmetres biofísics de la vegetació, humitat del sòl, emissivitat, temperatura de la superfície, etc., amb l'objectiu d'enriquir observacions des de satèl·lit usant intel·ligència artificial (IA) i semàntica de dades en relació amb els programes Copernicus i Committee on Earth Observation Satellites – Land Product Validation (CEOS LPV).

La Valencia Anchor Station és una estació meteorològica situada a la comarca de la Plana d'Utiel-Requena representativa d'una zona d'uns 100 quilòmetres quadrats i compta amb diferents sensors capaços de prendre mesures com els fluxos de radiació, humitat del sòl, temperatura i paràmetres biofísics de la vegetació, entre altres elements.

En aquest emplaçament, ASOTVAS ha emprat algorismes d’IA i de semàntica de dades sobre les dades recaptades en la zona, tant mesuraments in situ com des de teledetecció, per a proporcionar tecnologies innovadores que enriquisquen observacions des de satèl·lit disponibles de manera gratuïta i oberta a través del programa Copernicus de la Comissió Europea i de l'Agència Espacial Europea, entre altres.

La iniciativa, així mateix, cerca oferir la instal·lació a la comunitat científica internacional especialitzada en Observació de la Terra com supersite en el marc dels Programes CEOS LPV, ICOS (Integrated Carbon Observation System), etc., en proveir mesures de referència i productes integrats en l'àrea de les variables pròpies de l'estació.

CEOS LPV és un subgrup que coordina la validació quantitativa dels productes obtinguts per satèl·lit. Se centra en la intercomparació i validació estandarditzada de productes procedents de diferents satèl·lits, algorismes i agències.

Quant al Programa Copernicus, posa a la disposició de la comunitat científica dades globals dels seus sis satèl·lits d'Observació de la Terra (Sentinels), cadascun enfocat en un tema específic, i s'encarrega de buscar informació de la Terra i el seu medi ambient en benefici de la ciutadania. Ofereix servicis d'informació basada en l'Observació de la Terra per satèl·lit i en dades in situ (ground based) a través del projecte GBOV (Ground-based Observations for the Validation of Copernicus Land Products).

Així mateix, ICOS, infraestructura d'investigació de gasos d'efecte d'hivernacle a escala europea, produeix dades normalitzades sobre les concentracions de gasos d'efecte d'hivernacle en l'atmosfera, així com sobre els fluxos de carboni entre l'atmosfera, la terra i els oceans.

Pàgina web del projecte

Aquesta publicació és part del projecte PID2020-120438RB-I00, finançat per MCIN/ AEI/10.13039/501100011033.