Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Investigació de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC) Logo del portal

L'impacte de la Llei d’IA i l’EHDS en la salut i la tecnologia, a debat al Barcelona Supercomputing Center

  • 7 de juny de 2024
Image de la noticia

El Barcelona Supercomputing Center (BSC) ha acollit un seminari centrat en la reflexió per part d'experts sobre les propostes de la Llei d'Intel·ligència Artificial (IA) i la creació de l'Espai Europeu de Dades de Salut (EHDS, per les seues sigles en anglés), així com el seu impacte en el sector de la salut i la tecnologia. Els doctors Ricard Martínez i Alma Virto, també investigadors en l’IRTIC, van acudir els dies 3 i 4 de juny a exposar les seues perspectives referent als projectes EUCAIM i AI4HealthyAging, així com la càtedra de Privacitat i Transformació Digital que dirigeix el primer.

El grup d'experts va participar al costat del professor Ulises Cortés i la investigadora Atia Cortés, del BSC, a l'hora de proporcionar una visió general de la Llei d’IA i contextualitzar l’EHDS, així com mostrar l'evolució en les lleis nacionals i europees per a la reutilització de dades de salut en la investigació quant a l'espai de dades. Així mateix, es va identificar àrees de convergència i divergència en termes de regulació i compliment pel qual correspon a la proposta de la Llei d’IA.

A l'hora de referir-se al projecte EUCAIM, els investigadors Laia Codo i Carles Hernández també van intervindre en la jornada junt amb els participants esmentats anteriorment per a tractar el diagrama de responsables i accions de diferents grups de treball per a relacionar-los amb uns altres. Més endavant, va haver-hi ocasió de tractar l'impacte en la investigació i la innovació de la Llei d’IA i l’EHDS.

Una de les sessions va abordar, en el context d’AI4HealthyAging, el compliment legal i ètic per disseny i per defecte. En analitzar el compliment legal es va discutir sobre la regulació de protecció de dades, a més dels reptes que representen la imminent publicació de la Llei d’IA i la regulació de l'Espai Europeu de Dades de Salut en aquest projecte.

La iniciativa EUCAIM abordarà la fragmentació dels repositoris d'imatges de càncer existents i establirà un Atles distribuït d'Imatges de Càncer amb més de 60 milions de dades anonimitzades d'imatges de càncer de més de 100.000 pacients, accessible a metges, investigadors i innovadors de tota la UE per al desenvolupament i l'avaluació comparativa d'eines d’IA fiables. Els integrants de l'àrea de privacitat i seguretat lideraran les tasques que garantisquen l'adequat compliment normatiu del projecte.

Respecte a AI4HealthyAging, una solució basada en IA que permetrà la detecció precoç i l'actuació ràpida en malalties neurològiques, motores i degeneratives derivades de l'envelliment. El paper de l'institut d'investigació en la iniciativa se centra en l'àmbit de la protecció de les dades utilitzades.

En el context de la salut, la IA està emergint com una ferramenta poderosa amb el potencial de transformar el sector sanitari. No obstant això, la seua implementació planteja desafiaments significatius, especialment en termes de privacitat, seguretat i ètica. Les propostes de la Llei d’IA i la creació de l’EHDS aborden auestes preocupacions en establir normes i regulacions específiques per a l'ús de la IA en la sanitat.

Aquestes regulacions aborden els riscos específics associats amb l'ús de la IA en el diagnòstic, tractament i gestió de la salut, i estableixen requisits clars per als proveïdors i usuaris de sistemes d’IA en aquest sector. Des de la protecció de la privacitat de les dades de salut fins a la garantia de la transparència en l'ús d'algorismes d’IA, aquestes propostes busquen promoure la confiança i la seguretat en la implementació de la IA en el sector salut.

L’EHDS i la nova Llei d’IA marquen un canvi significatiu en la forma en què la Unió Europea aborda la gestió de dades de salut i l'adopció de tecnologies d’IA.

EUCAIM està cofinançat per la Unió Europea mitjançant l'acord de subvenció número 1011100633. Les opinions expressades són responsabilitat exclusiva dels autors i no reflecteixen necessàriament les de la Unió Europea. Ni la Unió Europea ni l'autoritat que concedeix la subvenció poden ser considerades responsables d'aquestes.