Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Investigació de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC) Logo del portal

SILKNOW rep el Grand Prix d'Innovació durant el lliurament de premis d'Europa Nostra

  • 14 de desembre de 2022
Image de la noticia

El projecte SILKNOW, coordinat per un equip format per membres del grup ARTEC de l'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (IRTIC) i el departament d'Història de l'Art de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València (UV), va rebre el Grand Prix d'Innovació d'Europa Nostra passat 26 de setembre. El guardó es va sumar al Premi Europa Nostra en la categoria d'investigació que representants de la iniciativa havien anat a recollir a Praga en l'acte de l'organització.

La iniciativa s'ha consolidat en un repositori digital, ADASilk, amb accés al voltant de 40.000 entrades sobre objectes, tècniques de teixit, incloses les que ja no s'empren; materials i motius decoratius vinculats a la seda, mapes espaciotemporals que els situen en dates i llocs concrets, a més d'un teler virtual que reprodueix l'estructura interna dels teixits.

Els equips representants del projecte van acudir a l'Òpera Estatal de Praga, en la celebració dels Premis Europeus del Patrimoni que es van situar en la Cimera Europea del Patrimoni Cultural 2022 que va tindre lloc del 25 al 27 de setembre, per a recollir el ja proclamat premi Europa Nostra en Investigació. La sorpresa de la nit se la van emportar quan es va anunciar que, a més d'aqueix premi, se'ls havia concedit el Grand Prix d'Innovació, revelat en aqueix mateix acte i valorat en 10.000 euros.

Junt amb la Universitat de València, les entitats Centre National de la Recherche Scientifique - Lyon 2, Universita Degli Studi di Palermo, GARIN 1820 S.A., Institut Jozef Stefan, Gottfried Wilhelm Leibniz Universitaet Hannover, Monkeyfab, EURECOM, i l’Instituto Cervantes han participat en SILKNOW. La iniciativa es va iniciar l'abril de 2018 i la Comissió Europea la va avaluar positivament l'octubre de 2021.

Després d'aquesta successió d'èxits, la representant de SILKNOW pel costat de l’IRTIC, Cristina Portalés, i pel costat del departament d'Història de l'Art de la Facultat de Geografia i Història, Ester Alba, s'han reunit en el Parc Científic de la UV per a desgranar les característiques del projecte. El vídeo de l'entrevista es publicarà pròximament.