Logo de la Universdad de Valencia Logo Instituto Interuniversitario López Piñero Logo del portal

COMUNICACIÓ PER A LA SALUT CENTRADA EN LES PERSONES - CAP A UN ABORDATGE INTERDISCIPLINARI (PRIMERA EDICIÓN)

  • 30 mayo de 2019
UJI

Coordinación del curso:

• Anna Lluch, Universitat de València

• Vicent Montalt, Universitat Jaume I

Días: 10, 11 y 12 de julio de 2019

Lugar: Thalasso Hotel Termas Marinas El Palasiet, Benicàssim (Castelló)

Enlace a la matrícula;  https://www.uji.es/cultura/base/uestiu/cursos/salut/

Con la colaboraciçón del Instituto Interuniversitario López Piñero, sede de la Universitat Jaume I.

Descripción:

“La comunicació verbal i no verbal és una assignatura pendent i molt necessària en els nostres entorns clínics. La bona notícia és que és una assignatura que es pot aprendre. Aquest curs d'estiu pretén fer visible i posar de relleu la importància de la comunicació en els àmbits medicosanitaris, i en particular, la comunicació entre pacients i professionals sanitaris, així com la necessitat de millorar-la constantment. Volem crear un espai de reflexió i diàleg des del qual contribuir a una comunicació veritable que no es reduïsca a la transmissió d'informació sinó que promoga la comprensió, la sensibilitat, l'empatia, l'empoderament dels pacients i la corresponsabilitat. Una comunicació de qualitat per a la salut centrada en les persones que tinga en compte totes les dimensions de l'ésser humà: biomèdica, psicològica, social, cultural, lingüística, ètica, etc. És per això que aquest curs serà impartit per pacients, professionals, docents i investigadors procedents de diversos camps (medicina, psicologia, lingüística i traducció, periodisme, literatura, etc.), i s'adreça a pacients, estudiants, professionals i investigadors interessats a entendre la comunicació d'una manera plural i interdisciplinària, millorar-ne la qualitat i humanitzar-la.”

Programa:

Miércoles, 10 de julio de 2019

13.30 h Recepción.

14.30 – 16.00 h Comida.

16.00 h Inauguración y presentación del curso.

16.30 – 18.30 h. "L'art d'escoltar. La veu dels pacients." Marina Climent y Esperanza Tatay, médicas de familia del grupo de Comunicación y Salud de la Sociedad Valenciana de Medicina Familiar y Comunitaria.

18.30 – 19.00 h Descanso.

Jueves, 11 de julio de 2019

9.00 – 11.00 h "Compassió, filantropia i humanitarisme sanitari contemporani en clau històrica". Rosa Ballester, catedrática emérita de Historia de la Ciencia de la Universitat Miguel Hernández d’Elx y académica numeraria de la Reial Acadèmia de Medicina i Ciències Afins de la Comunitat Valenciana.

"Cultura professional versus cultura profana: la relació metge-pacient des de l'antropologia mèdica". Enrique Perdiguero, catedrático de Historia de la Ciencia de la Universitat Miguel Hernández d'Elx.

11.00 – 11.30 h Descanso.

11.30 – 13.30 h "La comunicació metge-pacient en la formació dels estudiants de Medicina: una perspectiva psicològica". Rafa Ballester, catedrático de Psicología de la Salud de la Universitat Jaume I.

"La comunicació en l'àmbit sanitari: una mirada des de la Lingüística Aplicada i la Traducció." Isabel Garcia-Izquierdo, catedràtica de Lingüística Aplicada a la Traducción de la Universitat Jaume I.

13.30 – 15.00 h Pausa.

15.00 – 17.00 h "Biaxos de gènere en l'atenció i comunicació sanitàries." Teresa Ruiz Cantero, catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat d'Alacant.

"Competència comunicativa intercultural en l'àmbit sanitari." Patxi Raga, profesor titular de la Universitat Jaume I.

17.30 – 18.00 h Descanso.

18.00 – 19.30 h "Comunicar la salut: la mirada mediàtica i les xarxes socials en la informació sanitària." Maria Josep Picó, periodista de la Unidad de Cultura Científica y profesora asociada de la Universitat Jaume I; Kristin Suleng, periodista científica y directora de Samaruc, À Punt ràdio.

Viernes, 12 de julio de 2019

9.00 – 11.00 h Mesa redonda con pacientes y familiares presentada y moderada por Vicenta Almonacid,  especialista en Psicología Clínica de la Universitat de València.

11.00 – 11.30 h Descanso.

11.30 – 13.00 h Sesión práctica de puesta en escena de dramatúrgias sobre la comunicación en la consulta médica. Grupo de investigación GENTT (Universitat Jaume I) y  Escola de l'Actor.

13.00 – 14.00 h "Quan les paraules sanen: llegir i escriure per a transcendir la malaltia”.  Irene Rodrigo, divulgadora literaria.

14:00 h Resumen final y comida de clausura.

Área académica: Ciències de la Salut, Comunicació.

A quién se dirige: comunidad universitaria y público interesado en general.

Número máximo de plazas: 50

Duración: 20 horas

Créditos reconocidos por la UJI: 1