Logo de la Universdad de Valencia Logo Instituto Interuniversitario López Piñero Logo del portal

Frankenstein, Alimentació, Franquisme i Biopolítica: Noves activitats de la tardor de 2017 de l’IHMC

  • 28 julio de 2017

L'IHMC desenvolupa investigació al voltant dels estudis històrics i socials sobre la medicina, la tecnologia i la ciència. Els seus membres publiquen habitualment treballs acadèmics especialitzats, tant en forma de llibres com de revistes. També participen activament a congressos especialitats i organitzen jornades i conferències amb investigadors de tot el món. L’IHMC desenvolupa tot els anys cicles de seminaris d’investigació al voltant de la història de la ciència, de la medicina i de la tecnologia, on participen alguns dels més coneguts especialistes internacionals d’aquests temes. També hi ha cicles amb col•laboració amb altres institucions com ara l’Institut Francès de València o la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica.

La conferència inaugural d’aquest any serà impartida el 4 d’octubre per Agustí Nieto Galan (Universitat Autònoma de Barcelona) amb el títol “El poder de la química a l'Espanya de Franco”

També esta previst la realització de conferències dedicades al cicle d’alimentació durant el franquisme. El 18 octubre, un seminari “La alimentación escolar y la compra de proximidad” i el 25 octubre, presentem la taula redona: “Educación en la alimentación y nutrición hoy", coordinat per Antonio García Belmar (Universidad de Alicante)

El 20 octubre, Natalia Fernández Díaz-Cabal y Ana García (IVO) presenten el llibre “ Polifemo y la mujer barbuda” Crónica (des)enfadada de un cáncer atípico." El 27 octubre, està previst un Forum dedicat al Mecenatge Científic coordinat per Álvar Martínez (IHMC).

Els temes del racisme i biopolítica serán el protagonistes del mes de novembre. El 8 novembre, Francisco Vázquez ens parla de “La figura del cura pederasta en la cultura del anticlericalismo español”. El 22 novembre, Salvador Cayuela, parlarà de l’evolució de la biopolítica al llarg de la dictadura franquista en la conferencia “Biopolítica y discurso racial en el primer franquismo”

Com altres anys, les de conferències de l’IHMC estan complementats amb altres activitats divulgatives com cicles de cinema i exposicions.Els cicles de cinema per aquesta tardor 2017, com sempre amb la col·laboració de l’aula de cinema de la Universitat de València. Inclouran cicles dedicades a la biopolítica i a les metàfores de Frankenstein dins del cinema.

A més, tenim el Festival Internacional de Curtmetratges i Art sobre Malalties (FICAE) on es projectarà una sèrie de projeccions amb el  consegüent debat i col·loqui de professionals en les diferents temàtiques. L’IHMC va col·laborar amb la realització del FICAE 2015 i 2016. Aquest any la col·laboració serà encara més intensa amb sessions  que es desenvoluparan a partir del 3  fins al 31 d’octubre de 2017 al Palau de Cerveró, a més de les activitats de la darrera setmana de febrer de 2018, quan tindrà lloc la 4a edició de FICAE, també amb projeccions a l’IHMC i amb una exposició relativa als cartells de les campanyes contra la sida.

Ficae 3

A més d’aquestes activitats divulgatives, l’IHMC organitza programes de màster i doctorat relacionat amb la història i la comunicació de la ciència dins del que participen tres universitats: la Universitat de València, la Universitat Miguel Hernández d’Elx i la Universitat d’Alacant. Són programes semipresencials que fan servir tots els recursos de les noves tecnologies de la comunicació, per la qual cosa atrauen estudiants de diferents punts del món. El doctorat organitza també sessions de presentació de la recerca en marxa que s’anuncien periòdicament i estan obertes al públic en general, com la que realitzarem els dies 4 al 6 de setembre 2017. També aprofitarem la concessió del doctorat honoris causa a la professora  d’història de la ciència Londa Schiebinger per organitzar un seminari al voltant de temes de la seva coneguda recerca dins de l’àmbit dels estudis de ciència i gènere.

A més a més, l’IHMC ofereix nombrosos recursos per a tots els nivells de l’ensenyament de les ciències, tant de primària i secundària com universitari o de formació del professorat. Cada any organitza unes matinals adreçades al professorat d’ensenyament secundari: “Ciència, història i gènere” (abril 2016), “Els instruments científics” (noviembre 2016) i “La ciència en acció” (5-6 maig 2017), co-organitzat amb el Centre de Formació de Professorat (València). Estem preparant una nova edició per novembre de 2017.

A més a més, L’IHMC ofereix cursos d’història i divulgació de la ciència dirigits a les persones majors (amb col·laboració amb la Nau Gran de la Universitat de València). També ha participat en la creació d’un curs online (MOOC) amb una presentació general de la història de la medicina, la tecnologia i la ciència en 10 lliçons, realitzada pel professorat del centre amb la col·laboració d’especialistes d’altres universitats i centres de recerca. Finalment, dins d’aquestes activitats de divulgació, cal afegir la sèrie “Espais de Ciència” que ha estat realitzada amb col·laboració amb el diari “La Veu del País Valencià” i la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València.

Els recursos de la biblioteca històrica són habitualment emprats per investigadors i també per professorat interessat en fer servir la història dins de l’ensenyament de les ciències. Les exposicions disposen habitualment de guies educatives a l’abast del professorat que vol visitar-les amb els seus estudiants. També acull a professorat invitat que vol fer recerca educativa amb els recursos del centre. L’exposició actual “Com aprenguérem a menjar” està dedicada a l'acció educativa i social del Programa EDALNU 1961-1996. Per a la tardor de 2017 inaugurarem una exposició dedicada a commemorar els 200 anys del Frankenstein de Mary Shelley.

Per altra banda, l’IHMC ofereix la possibilitat de realitzar estades temporals a professors invitats i estudiants residents que volen desenvolupar recerca dins del terreny de la història de la ciència, de la medicina i de la tecnologia, o col·laborar amb els nostres programes de divulgació de la ciència, patrimoni científic i museologia. Aquest programa ofereix la possibilitat de disposar d’un espai temporal a la seu de l’IHMC (Palau Cerveró), amb els recursos informàtics del centre i l’accés a tots els recursos d’investigació del centre, així com la col·laboració, si escau, a les activitats de recerca i divulgació que puguem definir segons el cas particular. Dins d’aquest àmbit, les beques “López Piñero”, convocades anualment, permeten donar suport a estudiants de màster i doctorat per desenvolupar recerca dins des les àrees de treball  de l’IHMC.
 
Totes aquestes activitats no serien possibles sense la col·laboració dels professors i administratius del centre, així com tota la resta de personal del Palau Cerveró i d’un gran ventall de col·laboradors i d’institucions acadèmiques, a més dels diferents serveis i professors de la Universitat de València. Els membres de l’IHMC volem agrair les mostres de suport rebudes per part de molts investigadors, departaments i instituts d’investigació de tot el món al llarg dels darrers anys. Tot aquest suport ha fet possible superar els entrebancs i garantir la continuïtat del centre i dels seu patrimoni bibliogràfic i museístic, així com de les activitats d’investigació i divulgació que hem descrit abans.

A hores d’ara, el centre està dins d’un procés d’expansió amb col·laboracions amb altres institucions del nostre entorn que ampliaran les possibilitats de rendibilitzar els recursos disponibles. El projecte del nou institut interuniversitari ha rebut ja la màxima qualificació per parts de les comissions d’experts de l’Agència Estatal d’Avaluació (ANECA) i està només pendent d’una sèrie de tràmits administratius per desenvolupar-se. El nou centre, amb un grup més ample de disciplines i institucions acadèmics, continuarà donant suport a la recerca innovadora, la reflexió crítica, la innovació pedagògica, la igualtat d’oportunitats, la divulgació rigorosa i la conservació del patrimoni bibliogràfic i material relacionat amb la ciència, la tecnologia i la medicina.

Estem segurs que aquest any, com els anteriors, podrem gaudir de la participació de totes les persones interessades a aquestes qüestions i podrem així enriquir els debats, fer propostes de futur i pensar noves col·laboracions que amplien la xarxa del centre. Us esperem.
  
Per coneixer més 
 
Pàgina web 
Facebook 
Twitter 
Vídeo 

L’institut publica periòdicament un butlletí de notícies (IHMC2) que ofereix les activitats principals del centre per a la tardor de 2017. Una informació actualitzada pot consultar-se a la pàgina web del centre
 
Descarrega't el programa