Logo del portal
Cultura Material de la Ciencia x Medicina
MATMED capçalera

Conservador. Museu d’Història de la Medicina i de la Ciència, Universitat de València (2020-)

Reconocimiento oficial de colección y museo por Generalitat Valenciana, 2022.

 

Exposiciones

La gripe de 1918. Comisariada por María Isabel Porras & María José Báguena. Exposición digital: Josep Simon.

L’experiment com a obra d’art. 125 anys creant química en la Universitat de València. Institut interuniversitari López Piñero, Universitat de València. (Comisariada por Josep Simon & José R. Bertomeu)

Coordinación de videoseries de biografías de objecto: «Tresors a la llum» - patrimoni científic. TAU-Institut interuniversitari López Piñero, Universitat de València.

Coordinador de prácticas. Máster oficial interuniversitario en Historia de la Ciencia y Comunicación Científica. Universitat de València – Universitat d’Alacant – Universitat Miguel Hernández, (2019-).

Supervisión de prácticas en el Museu d’Història de la Medicina i de la Ciència, Universitat de València (estudiantes de diversos Másters: Historia de la Ciencia y Comunicación Científica, Gestión del patrimonio, Gestión cultural, ...)

Prácticas Erasmus+: e.g. Mar Rivera Colomer (=> Europa-Universität Flensburg, supervisada por Peter Heering); Aitor Rodríguez (=> Gabinete de Física, Museu da Ciência, Universidade de Coimbra, supervisado por Paulo Trincão)

 

Coordinador de curso de máster Cultura Material de la Ciencia. Máster oficial interuniversitario en Historia de la Ciencia y Comunicación Científica. Universitat de València – Universitat d’Alacant – Universitat Miguel Hernández, (2019-).

VALciÈNCIA: Rutes d'Història de la Ciència per la Ciutat de València. Extension course. Universitat de València, enero-junio 2022. (coord. con Lluís Pascual y Carmel Ferragud).

Sesiones «Museus de ciència» y «Cultura material de la ciència». Curso Història de la Ciència. Nau Gran (curso de extensión). Universitat de València, 2021.

Sesión «Ciencia en las Aulas» Curso Temes avançats en història de la ciència. Máster oficial interuniversitario en Historia de la Ciencia y Comunicación Científica. Universitat de València – Universitat d’Alacant – Universitat Miguel Hernández, (2019-).

 

Seminarios y conferencias:

SCHCT 30 Anys (coord. con Alfons Zarzoso; amb Marcos Cueto, Marta Lourenço, Sébastien Soubiran and Brigitte van Tiggelen). Societat Catalana d’Història de la Ciència. 2022.

VIII Matinal de Història i Ensenyament de les Ciències. «Itineraris educatius d’història de la ciència en la ciutat». Institut interuniversitari López Piñero-CEFIRE, 18-19, 25-26 febrero 2022.

Lliçons materials: història CTM del món clot a l’univers discernit. Sesión de conferencia. XVI Trobada d’Història de la Ciència i de la Tècnica. Alacant:  Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica, 12-14 noviembre 2020.

«Els museus com a llocs de memòria de salut». Mesa redonda. Jornades internacionals Llocs de memòria, identitats professionals i salut. Sant Feliu de Guixols: Universitat de Girona, 10-11 junio 2022.

"La cultura material de la ciencia y la profesión del historiador de la ciencia". History of Science channel. Universidade de Coimbra-Universidade de Aveiro/youtube channel. 10 agosto 2021.

"Bird Mark 7 N°678 901, Kr. 8 # 7-21: Un respirador neoliberal en el pulmón de Colombia". 3er Coloquio Nacional de Estudios Sociales de las Ciencias y la Tecnologías (Frente a los retos de la democracia en el siglo XXI). Universidad Nacional de Colombia (online), 14-18 diciembre 2020.

«Bird  Mark  7  N°  678  901,  cra.  8  #  7-21:  Un  respirador  mecànic  al  pulmó  de  Colòmbia».  XVI Trobada d’Història de la Ciència i de la Tècnica. Alacant:  Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica, 12-14 noviembre 2020.

 «Maletes  experimentals:  pedagogia,  ciència  i  indústria  a  Espanya  els  anys  60-70». (con Pedro Llovera Segovia). XVI Trobada d’Història de la Ciència i de la Tècnica. Alacant:  Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica, 12-14 noviembre 2020.

"Història d'un objecte científic [Apparell d'Ingenhousz]". Workshop: Quatre mirades des de l'escultura, l'arqueologia, la història i la didàctca al voltant d'un instrument/objecte de ciència. VI Matinal d'Història de la Ciència. Jornada d'actualització científica per a professors de secundària i de batxillerat. CEFIRE-CTEM/Institut Interuniversitari López Piñero. 28-29 febrero.

"Aproximacions i recursos per a l’estudi de la cultura material de la ciència, la tècnica, la medicina". Máster Universitario en Patrimonio Cultural: Identificación, Análisis y Gestión. Universitat de València, València, 20 enero 2020.

"Raó Artefactual: Museus i col.leccions científico-mèdiques de la Universitat de València". Curso El patrimonio cultural y científico de la Universitat de València como recurso didáctico. CEFIRE, València, 6 noviembre 2019.

 

Supervisión Trabajos Finales de Máster:

Lluís Pascual Vidal. VALciÈNCIA: Rutes d'Història de la Ciència a la Ciutat de València. València: Universitat de València, 2021.

José Pedro Marín Murcia. Del gabinete clásico al laboratorio: Estudio del material científico y los espacios escolares para la enseñanza práctica de la Historia Natural en el Instituto de Valencia (1877-1927). València: Universitat de València, 2020.

Lucía Coll Peinado. Catalogació i estudi dels instruments científics de les Escoles San José de València (segles XIX-XX). València: Universitat de València, 2020.

 

Publicaciones

Serie de entrevistas En Temps de Covid-19. Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica (con J. Massó, A. Zarzoso and S. Fajula). Barcelona: SCHCT, 2020.

"Tu libro de Historia de la Medicina". Ensayo-reseña. Dynamis: Acta hispanica ad medicinae scientiarumque historiam illustrandam 39 (2): 497-508.

Una selección de trabajos producidos por estudiantes del curso de Máster Cultura Material de la Ciencia se puede consultar en la web del Museu d’Història de la Medicina i de la Ciència.

 

Vegeu també: https://mhmc.blogs.uv.es/