University of Valencia logo Logo del portal

  • Facultat de Dret

La rectora reivindica l’impuls de les universitats a la cultura de la defensa i la seguretat

  • October 14th, 2019

La rectora, María Vicenta Mestre, ha reivindicat hui l’impuls de les universitats a la nova cultura de la seguretat i la defensa, en l’acte d’inauguració de les dotzenes jornades que l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH-UV) dedica a aquest tema.

Les XII Jornades de Seguretat i Defensa se celebren en el marc del conveni signat entre el Ministeri de Defensa i la institució acadèmica. La rectora ha mostrat el seu “reconeixement als esforços i importància de l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València”. Així mateix ha posat en valor el coneixement i la multidisciplinarietat dels enfocaments per a l’anàlisi de la geopolítica global que “permeten garantir la seguretat i la defensa dels territoris i la seua ciutadania sempre des de l’impuls a l’aplicació dels drets humans”. En aquesta nova cultura de la defensa i la seguretat, ha afegit, “es requereix de la participació de tota la societat i el primers que hem d’impulsar-la som les administracions públiques i les universitats”. Després de posar de manifest el lideratge d’Espanya a Europa en el desenvolupament de les xarxes 5G, la professora Mestre ha advertit dels riscos cibernètics en una societat hiperconectada. Entre aquestos riscos, la rectora s’ha referit a les ingents quantitats d’informació susceptibles de ser utilitzades per empreses multinacionals amb finalitats comercials i també “per altres agents que els utilitzen per a la desestabilització de les actuals democràcies occidentals”.

Les jornades se celebren en el saló de graus de la Facultat de Dret (Campus de Tarongers). En l’acte inaugural la rectora ha estat acompanyada per Rafael Morenza, delegat de Defensa a la Comunitat Valenciana; Francisco Javier Palao, degà de la Facultat de Dret; Amador Enseñat, general de divisió del Comandament d’Ensinistrament i Doctrina (MADOC, per les seus sigles en castellà); i Consuelo Ramón, directora de les jornades i del IDH-UV. La conferència de clausura (dimarts, 19.30) serà a càrrec del tinent general cap de la Caserna General Terrestre d’Alta Disponibilitat (CGTAD), Francisco Javier Gan Pampols, que analitzarà la contribució espanyola a la defensa d’Europa.

El títol d’aquesta edició de les jornades és “La defensa: element estratègic essencial per a la garantia de la seguretat”. En el transcurs d’aquestes, expliquen els organitzadors, es procedirà a l’examen dels principals elements que defineixen l’Estratègia de Seguretat Nacional i la Directiva de Defensa Nacional. “Professors, investigadors i professionals de les FFAA aprofundiran en la rellevància de l’estratègia de defensa en la prevenció i lluita contra els principals riscos i amenaces a les quals han d’enfrontar-se Espanya i la resta de països membres de la UE, preservant abans de res els drets fonamentals dels ciutadans”, assenyalen.

Aquestes jornades formen part del desenvolupament de dos projectes d’investigació, dirigits per la professora Consuelo Ramón, PROMETEU/2018/156, "Seguretat internacional i europea: de la prevenció de conflictes armats a les estratègies per a la construcció d’una ciutadania inclusiva i plural" finançat per Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport; i el projecte del Ministeri DER2017-86861-R, del Programa Estatal d’Investigació, Desenvolupament i Innovació Orientada als Reptes de la Societat, titulat Prioritats en la revisió de l’estratègia global i europea de seguretat: La seguretat preventiva i el test de la gestió de la presència de col·lectius de risc.

Creat l’any 2005, l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València va rebre del Ministeri d’Educació l’Esment d’Excel·lència pel seu programa de doctorat Drets Humans, Democràcia i Justícia Internacional. L’ IDH forma part del projecte Consolider en el qual participen dotze grups de recerca de diferents universitats espanyoles, coordinat per l’Institut de Drets Humans Bartolomé de las Casas de la Universitat Carlos III de Madrid.

 
This website uses proprietary and third-party cookies for technical purposes, traffic analysis and to facilitate insertion of content in social networks on user request. If you continue to browse, we consider that you are accepting its use. For more information please consult ourcookies policy