University of Valencia logo Logo Faculty of Law Logo del portal

Sami Naïr i Javier de Lucas debaten sobre els reptes de la regió euromediterrània

  • October 21st, 2019
Image de la noticia

“Desenvolupament, democràcia i drets humans en l’àmbit euromediterrani: Una prioritat per a la UE i Espanya” és el descriptiu títol del debat que mantindran el dimarts 22 d’octubre els professors Sami Naïr i Javier de Lucas en la Facultat de Dret de la Universitat de València.

El debat, que està organitzat per l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH-UV), forma part del programa de seminaris del màster i doctorat en Drets Humans, Democràcia i Justícia Internacional. La sessió, oberta al públic fins a completar l’aforament, tindrà lloc al Saló de Graus del Departament de Dret Internacional a les 16.00.

La idea del seminari, explica Javier de Lucas, “és debatre amb el professor Sami Naïr sobre els reptes de la regió euromediterrània que són claus per a la Comunitat Valenciana, per a Espanya i per a Europa, a pesar que per a la UE no siguen una prioritat”. Temes que abasten des del repte climàtic a les migracions, passant per les qüestions comercials i culturals.

Sami Naïr és doctor Honoris causa per la Universitat de València, politòleg, filòsof, sociòleg i catedràtic de la Universitat de Paris VIII, especialista mundialment reconegut en moviments migratoris i creador, en 1997, del concepte de codesenvolupament. Entre 1997 i 1999 va ser assessor del Govern de Lionel Jospin i des de 1999 fins a 2004, europarlamentari. És catedràtic en Ciències Polítiques, director del Centre Mediterrani Andalusí (CMA) i professor-investigador en la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla. Va dirigir “Les Temps Modernes” al costat de Simone de Beauvoir i “L’Evenément européen” amb Edgar Pisani.

Javier de Lucas és catedràtic de Filosofia del Dret i Filosofia política en el IDH-UV, del qual va ser fundador i primer director (2004) i, de nou, director des de juny de 2016 fins a la seua elecció com a senador independent en la llista del PSPV-PSOE en les eleccions d’abril de 2019. Treballa sobre problemes de drets humans (especialment polítiques migratòries i d’asil i drets humans), racisme, xenofòbia; legitimitat, democràcia, ciutadania i obediència al Dret. Els seus últims llibres: Mediterrani, el naufragi d’Europa (2015), Per quin els drets humans? (coord.) (2018); Drets humans i Constitució (J de Lucas i J.M.Rodríguez Uribes, eds.) (2018).

El programa de màster en Drets Humans, Democràcia i Justícia Internacional de la Universitat de València, ha rebut l’Esment d’Excel·lència del Ministeri d’Educació, que a Espanya només han obtingut huit màsters d’àmbit jurídic. Creat l’any 2005, el IDH-UV forma part del projecte Consolider en el qual participen dotze grups d’investigació de diferents universitats espanyoles, coordinat per l’Institut de Drets Humans Bartolomé de las Casas de la Universidad Carlos III de Madrid.