Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Arqueologia Logo del portal

Els ajuntaments d'Alacant es reuniran per la gestió del patrimoni cultural

Patrimoni cultural d'Alacant (Altea)

La direcció general de Cultura i Patrimoni convoca a tots els ajuntaments de la província d'Alacant a una jornada en la qual s'abordaran criteris sobre la gestió del patrimoni cultural valencià.

8 de de març de 2016

La direcció general de Cultura i Patrimoni convoca a tots els ajuntaments de la província d'Alacant a una jornada en la qual s'abordaran criteris sobre la gestió del patrimoni cultural valencià. La reunió, que es celebrarà en el teatre Arniches de la capital alacantina, pretén establir pautes per a la protecció i conservació del patrimoni cultural de cada localitat. La celebració de la trobada es realitzarà demà 9 de març, i segons fonts de la Generalitat Valenciana aquesta serà la primera de les tres reunions provincials previstes, les properes a València i Castelló, dirigides a la gestió del patrimoni cultural immoble municipal. En ella participaran el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, i la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, acompanyades de les tècniques expertes, que debatran amb les responsables dels ajuntaments sobre l'aplicació de la Llei de Patrimoni Cultural Valencià.

Es tracta per tant d'una trobada que servirà per insistir en el compromís que concerneix als ajuntaments de protegir el territori. També es pretén tractar i recordar les principals eines de les quals les autoritats disposen per preservar el patrimoni, sent el cas del Bé d'Interès Cultural (BIC) i el Bé de Rellevància Local (BRL). Es recorda per tant que la principal responsabilitat dels ajuntaments en matèria de patrimoni immoble és la d'identificar i regular des de l'àmbit urbanístic els elements que gaudeixen d'una especial singularitat pels seus valors culturals.

De la mateixa manera, un altre dels temes que s'abordaran en l'acte és la necessitat que els ajuntaments tinguin actualitzat el seu catàleg de béns i espais protegits (arquitectònics, arqueològics, etnològics i paleontològics) perquè existeixi a la Comunitat Valenciana un inventari exhaustiu de tots dels béns. L'inventari dels béns culturals constitueix un instrument de treball que permet als municipis desenvolupar els seus plans especials de protecció i delimitar les àrees de vigilància arqueològiques. Cal recordar que en els BIC s'engloben els castells, muralles i altres elements d'arquitectura defensiva, escuts, emblemes, pedres heràldiques, rotllos de justícia, creus de terme i peces similars d'interès històric-artístic, així com coves, abrics i llocs que continguin manifestacions d'art rupestre. Quant als BLR s'inclouen els pous o cavis de neu, les xemeneies de tipus industrial construïdes de maó anteriors a 1940, els antics molins de vent, barraques tradicionals de l'Horta de València, les llotges i sales comunals anteriors al segle XIX, l'arquitectura religiosa anterior a 1940.