Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Arqueologia Logo del portal

L'Editatona 2017 contribueix a visibilitzar a les arqueòlogues

  • 24 de març de 2017
Globus amb dibuix de dones

El Wikimarató Editatona d'este any pretenia donar major visibilitat a les dones que es dediquen o s'han dedicat a l'Arqueologia, però també contribuir a superar la bretxa de gènere i el biaix en les publicacions.

Des del Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga organitzem un Wikimaratón per al passat 8 de març, Dia Internacional de la Dona. L'activitat va formar part de Editatona “Dones i Arqueologia” 2017, un cicle que es va realitzar al llarg de la segona setmana de març en tres nodes i ciutats diferents: València, Jaén i Madrid. L'objectiu era millorar la cobertura que la Wikipedia dóna a les arqueòlogues i augmentar les contribuents femenines en aquesta enciclopèdia.


La inauguració del cicle va tenir lloc a la Biblioteca d'Humanitats Joan Reglà de la nostra Universitat, on, de deu del matí a cinc de la vesprada, els membres de la comunitat universitària que van voler participar, es van acostar per contribuir a la causa d'ampliar, crear i millorar les biografies de dones arqueòlogues, amb especial atenció als seus treballs i recerques.
 

 

El nostre objectiu era ampliar, crear i millorar les biografies de dones arqueòlogues, amb especial atenció als seus treballs i recerques

 

La segona jornada es va celebrar el matí següent també a València, aquesta vegada en el Museu de Prehistòria. Posteriorment, a estes dues activitats van seguir sengles jornades a les biblioteques de la Universitat de Jaén i del Museu Arqueològic Nacional de Madrid, que van completar una setmana en la qual tots els que treballem en la seva organització i participem en això, vam voler posar en valor el paper de les dones no solament en el nostre camp sinó també a nivell general en la societat.


La invisibilitat i l'escassetat de dones en la societat de la informació és objecte d'estudi des de fa un temps i un clar exemple de la tremenda desigualtat que encara existeix. Per tant, la Editatona d'aquest any pretenia donar major visibilitat a les dones que es dediquen o s'han dedicat a l'Arqueologia, però també contribuir a superar la bretxa de gènere i el biaix en les publicacions. Així mateix, ens va servir per aprendre i practicar la dinàmica d'edició en xarxa.