Logo de la Universitat de València Logo Màster en Banca i Finances Quantitatives Logo del portal

La gestió de Deutsche Bank: cronologia d'un any caòtic

Deutsche Bank

El primer grup financer d'Alemanya i un dels referents de la banca a nivell mundial afronta potser el període més difícil en els seus 58 anys d'història (després de ser refundat en 1957). Què ha succeït aquests últims mesos en DB?

25 de de gener de 2016

2015 no evocarà molt bons records en el si de Deutsche Bank. La gestió bancària del gegant alemany s'ha trobat encerrada entre diversos fronts i les solucions aportades no han portat ara com ara tranquil·litat a curt termini a l'entitat. A les retallades causades per les alarmants xifres del tercer trimestre cal afegir-li les turbulències de l'escàndol Libor, un affaire que colea des de 2008, i altres actuacions opaques realitzats entre 1999 i 2009. L'any 2016 sembla crucial per la viabilitat futura de l'entitat. Aquesta és la cronologia d'uns mesos tumultuosos.

 

22 d'abril: Multa de 2.500 milions d'euros a DB per manipular el Libor, l'Euribor i el Tibor entre 2005 i 2009.

25-26 d'abril: Deutsche Bank anuncia els seus resultats per al primer trimestre, a més de la següent fase de la seua estratègia de renovació. Malgrat augmentar en un 24% els seus ingressos, els costos de diversos litigis legals retallen a la meitat els beneficis de l'entitat pel que fa a l'exercici anterior, més del previst. Deutsche Bank perd un 10% del seu valor en borsa durant els tres dies següents.

27 de maig: El banc acorda pagar 55 milions de dòlars a la Comissió del Mercat de Valors d'EUA per ocultar pèrdues durant la crisi financera. Aquesta és la història del gestor de riscos de l'entitat que va descobrir les irregularitats.

7 de juny: Tots dos presidents de Deutsche Bank, Jürgen Fitschen i Anshu Jain, anuncien la seua eixida de l'entitat, forçats pel cas Libor. La gestió bancària serà a càrrec de John Crayn, membre del Consell de Supervisió del banc.

9 de juny: S&P rebaixa el rating de DB a BBB per primera vegada, al costat de diverses entitats alemanyes i europees.

29 de setembre: Les accions de Deutsche Bank cotitzen a 23.51€, el seu valor més baix en un any.

18 d'octubre: La reestructuració comença a prendre forma. La divisió de banca corporativa i de valors de Deutsche Bank es dividirà en dues unitats de negoci, a partir de 2016. A més, s'abole el Comitè Executiu del Grup i 10 de les 16 comissiones gestores.

19 d'octubre: Segons Bloomberg, un empleat de Deutsche Bank va transferir per error 6.000 milions de dòlars a un fons d'alt risc nord-americà. Encara que la transacció es va revertir l'endemà, refloten les crítiques sobre la prevenció de riscos que pren l'entitat en les seues operacions.

29 d'octubre: Ixen els resultats del tercer trimestre. Amb motiu de diverses amortitzacions i depreciacions en el valor de Postbank i Hua Xia Bank, a més de la previsió de futures multes relacionades amb el cas Libor, el banc anuncia unes pèrdues de 6.000 milions d'euros, a més d'una reducció dels ingressos interanuals del 7%. John Crayn anuncia diverses mesures sense precedents: la retallada de 15.000 llocs de treball, a més d'altres 20.000 relacionats a actius a vendre abans de 24 mesos; l'eixida de Deutsche Bank de deu països; i la supressió de dividends fins a 2017. Incrementa a més les seues provisions per a futures despeses legals a 1.300 milions d'euros. La seua cotització en borsa cau quasi un 7% en un dia.

4 de novembre: Deutsche Bank acorda pagar una multa de 238 milions d'euros per operacions realitzades amb països subjectes a sancions pels EUA, entre ells Iran, Líbia i Síria. Els moviments es van realitzar almenys entre 1999 i 2006.

8 desembre: Fitch rebaixa el rating del banc a A-, la segona correcció a la baixa de l'any.

20 de gener 2016: Una setmana abans d'emetre el balanç complet de l'any 2015, Deutsche Bank anuncia que preveu unes pèrdues netes de 6.700 milions d'euros, amb un desajustament de 2.100 milions nets en el Q4. Tot açò, malgrat comptar amb uns ingressos majors als registrats en 2014. Des de mitjan abril, ha perdut pràcticament la meitat del seu valor en borsa.