Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Biodiversitat: Conservació i Evolució Logo del portal

Quarta eixida voluntària del màster: Rapinyaires i aquàtiques a Alacant

  • 25 de febrer de 2020
Grupo 4a Eixida Màster

El passat 21 de febrer vam realitzar una altra de les eixides voluntàries programades del màster, a càrrec de l'assignatura: “Biologia i Conservació d'Ocells”. Es van plantejar diversos objectius, que es van complir íntegrament:

1. Observació d'àguila-astor cuabarrada en la serra de Crevillent

Objetiu principal:Discutir significat ús de nius alternatius en grans rapinyaires.

Comentaris: Es van comptabilitzar no menys de 15 nius, que inclouen una sèrie temporal d'almenys 40 anys de reproducció pràcticament continuada. Assistim a l'arribada del mascle als voltants del niu utilitzat enguany, amb un conill de muntanya que va consumir parcialment. La femella va recollir part de la presa i va tornar immediatament al niu. Tots dos membres de la parella van vocalitzar bastant.

En l'àrea circumdant, els jopos grocs (Cistanche phelypaea) havien començat ja a florir.

2. Observació d'aquàtiques a la llacuna del Fondo (Elx).

Objetiu principal: Discutir la filosofia dels programes de reintroducció d'espècies; especialment d'aquelles que van poder provindre de naturalitzacions antigues (calamón comuna) o d'espècies en el seu límit probable de distribució natural (fotja moruna).

Comentaris: A més de diverses espècies de anátidas i limícoles, vam poder observar diversos exemplars de calamón i fotja moruna, així com de l'escassíssim xarxet marbrenc.

3. Observació d'àguila clapejada al Fondo (Elx).

Objetiu principal: Discutir la dinàmica migratòria en ocells, fent èmfasis en l'establiment de noves rutes, com és el cas de la creixent hivernada d'aquesta espècie al Fondo.

Comentaris. Vam tindre molta sort. Durant el menjar en Vistavella observem un exemplar adult de la subespècie nominal (clanga). Una mitja hora després, en àrea de Canyissars, descobrim un exemplar de la subespècie fulvescens que estava sent assetjat per una arpella.

També observem sengles exemplars de fase clara i fosca de aguililla calçada, la qual cosa motiu una reflexió sobre l'origen de les fases de color; aspecte que ja s'havia discutit en l'assignatura “Morfologia Funcional de Vertebrats”.

4. Observació de mussol real en la Serra de les Águilas (Monforte del Cid).

Objetiu principal: Reforçar conceptes sobre els determinants (filtres) de la dieta en ocells i mamífers; la noció d'especialista ecològic, i el paper de les espècies clau, com el conill de muntanya, en la conservació de depredadors mediterranis.

Comentaris. Al capvespre vam poder detectar un exemplar (possiblement el mascle) al punt de descans. Esperem pacientment fins al crepuscle, quan l'animal va eixir volant i es va posar en la rodalia. Poc després va començar la seua activitat. Vam poder escoltar vocalitzacions de tots dos membres de la parella.

 

Imatges: Iván Alambiaga (jopo, aquàtiques, mussol real en vol); Alberto García (mussol real posant-se); Fco. Javier Aznar (àguila-astor cuabarrada, àguiles clapejades).

Imatges: