Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Cooperació al Desenvolupament Logo del portal

CONTINGUT DEL PROJECTE D'INNOVACIÓ DOCENT: “COOP-ODS: LA COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT COM A ESTRATÈGIA PER A LA CONSOLIDACIÓ DELS ODS EN L'APRENENTATGE UNIVERSITARI DE SEGON CICLE”

El PID se centra en dues grans línies estratègiques:

  • Disseny d'estratègies per a la incorporació dels ODS en la docència
  • Metodologies actives per a l'aprenentatge

Quina és la finalitat del PID?

La finalitat del projecte és que l'estudiantat del màster de cooperació al desenvolupament adquirisca la capacitat de vincular els coneixements que s'ofereixen al llarg del primer curs, tant en les assignatures comunes, com en les específiques de les dues especialitats que s'imparteixen (salut en països en desenvolupament i planificació integren en el desenvolupament local) amb els ODS.

Com s'executa el projecte a l'aula?

A partir d'un problema o problemes (triats prèviament per el/la docent) que existisquen en regions o països (en desenvolupament) i que influeixen directament en la consecució dels ODS s'aplicarà una eina d'estudi per a l'anàlisi de les situacions: l'anàlisi DAFO (us adjuntem de nou la plantilla). Les aportacions teòriques estan sustentades sobre la base d'experiències i casos reals en l'àmbit de la cooperació al desenvolupament, per la qual cosa totes les anàlisis (DAFO) que es realitzen integraran i promouran l'aprenentatge serveis des del coneixement i la responsabilitat social.

A través d'aquest diagnòstic, es pretén estudiar el problema que es vincula als ODS (on s'emmarca l'especialitat), així com la situació dels territoris d'estudi i enunciar: Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats. A més, en els problemes que siguen possibles, es pretén que el conjunt d'alumnes plantegeu una possible o possibles actuacions amb les quals en eixa regió o països podria aconseguir la consecució d'eixe ODS per a 2030, sent la cooperació al desenvolupament la base del procés.

La plantilla es divideix en dos grans apartats a realitzar entre professorat i alumnat:

  • D'una banda, el professor responsable, haurà d'emplenar un apartat previ on s'arreplega el títol de l'assignatura, la identificació del problema, la seua vinculació amb la matèria, vincule del problema identificat per al desenvolupament, amb els ODS i com pot contribuir eixe problema als ODS.
  • D'altra banda, a través d'un taller a l'aula es pretén que l'alumnat emplene el DAFO i les accions (preferiblement en xicotets grups). A més, seria molt recomanable el debat i posada en comú del DAFO a l'aula.
  • Una vegada realitzada l'activitat el/la professor/a responsable haurà d'emplenar un DAFO final amb les aportacions de cada grup d'alumnes/as. Eixe document serà el que es penjarà en l'apartat de bones pràctiques en la web del MCAD.

OBJECTIUS DEL PID

  • Conéixer les metes específiques dels ODS d'estudi i la seua vinculació amb la cooperació al desenvolupament.
  • Aplicar els coneixements adquirits dins de cada matèria en estudi i com la cooperació al desenvolupament és necessària i pot contribuir a la consecució dels ODS.
  • Plantejar problemes (actuals) dels Països en Desenvolupament (o regions) que llastren la consecució dels ODS.
  • Realitzar DAFO’s a partir d'un problema real i analitzar la situació des del punt de vista territorial i social l'adequació i compliment dels ODS.
  • Dissenyar, en la mesura de les possibilitats, solucions (reals) per a aconseguir que eixos problemes es reduïsquen o resolguen i els països o regions s'encaminen a la consecució dels ODS.

ACCIONES

  • Coneixement de la importància de la vinculació entre cooperació al desenvolupament i els ODS.
  • Identificació i plantejament de problemes reals vinculats a les assignatures i ODS seleccionats.
  • Treball coordinat entre l'equip docent i estudiants en la realització de DAFO’s que seran elements de diagnòstics clars i essencials per a identificar problemes i possibles solucions.
  • Plantejament de solucions reals amb les quals els països o regions poden millorar i implementar per a la consecució i reducció de problemes i desigualtats i, d'aquesta manera, aconseguir en l'horitzó 2030.

Quines assignatures i professors estem implicats en el PID?

En el Tronc comú són:

  • 42895 Conceptes bàsics del desenvolupament: Awatef Ketiti i Albert Mora
  • 42896 Cooperació al desenvolupament: Raúl de Dalt

Les assignatures implicades dins de cada especialitat són:

  • Especialitat de planificació integral del desenvolupament local:
    • 42897 Principis i teories per a la planificació i gestió del desenvolupament territorial: Joaquín Martín i Javier Serrano
    • 42898 Mètodes, tècniques i instruments per a la planificació i gestió del desenvolupament local: Ana Sales
  • Especialitat de salut en països en desenvolupament:
    • 42904 Malalties en països en desenvolupament: Marius Forts i María Trelis

Què fem amb els DAFO?

Es crea un repositori dins de la web del MCAD amb els DAFO i les possibles solucions vinculats als ODS marcats que seran de consulta pública. D'aquesta manera, estarà disponible en accés obert els resultats que les i els professors i estudiants arriben a mesura que les assignatures i els problemes plantejats avancen.

Descarregar contingut PID

Descarregar Sol·licitud de PID 2024-25