University of Valencia logo Logo Master's Degree in Dental Sciences Logo del portal

El dentista circense: la història de ‘Painless’ Parker

El nord-americà ‘Painless’ Parker va aconseguir la fama a principis del segle XX per les seues tècniques odontológicas, així com pel seu afany de transformar el seu negoci en un espectacle circense

5 july 2016

 

‘Painless’ Parker va nàixer en 1872 sota el nom d'Edgar R. R. Parker. El títol de ‘Painless’ li'l va guanyar durant la seua carrera com a dentista de carrer. Parker utilitzava una versió molt diluïda de la cocaïna (que ell cridava hidrocaina) per a injectar-li-la als seus pacients abans d'extraure'ls les dents, la qual cosa feia l'experiència indolora en el moment. D'ací el malnom de ‘Painless’ (sense dolor, en anglès).

El sobrenom es va fer tan popular que Parker va acabar per canviar el seu nom legal, ja que l'estat de Califòrnia no permetia exercir com a dentista sota cap tipus de pseudònim. Parker va establir consultes en diversos estats nord-americans, però va acabar per assentar-se a Califòrnia, on avui dia es troba enterrat.

El dentista (d'origen canadenc) va començar les seues aventures oferint revisions dentals pel carrer. Parker prometia extraccions dentals indolores a un mòdic preu de 50 centaus; i oferia pagar 5 dòlars a tot aquell pacient que no quedara satisfet.

El seu carisma i el seu bon fer li van aconseguir cert renom entre la població i, prompte, els carrers se li van quedar xicotetes. Parker va ser un pioner a l'hora d'ajuntar negoci amb espectacle i no va tardar a expandir els seus horitzons comercials. El dentista, amb l'ajuda de William Beebe, va contractar una banda que anunciava la seua arribada pels carrers de Nova York. D'aquesta manera, Parker extreia les dents dels seus pacients en una tenda desmuntable mentre la banda entretenia als transeünts (i de pas ofegava els crits dels seus pacients).

Quan la tenda se'ls va quedar insuficient, Parker i Beebe van apostar per una presentació encara més arriscada. Van comprar un cotxe de cavalls al que li van lligar una plataforma coronada amb una cadira de dentista en el centre, passejant la seua labor, i el seu incomparable carisma, per tots els racons de la costa aquest.

Després de la mort de Beebe, Parker es va traslladar de tornada a Califòrnia, on va comprar un circ en 1913. En ell, Parker exercia de mestre de cerimònies, i realitzava la seua labor com a dentista en una tenda separada, mentre la resta dels no-pacients podia gaudir de l'espectacle circense.

Amb el pas del temps, Parker va acabar per abandonar les extraccions a l'aire lliure (per la creixent preocupació per les infeccions) i va inaugurar una clínica dental a Los Angeles, en la qual, a més, projectava films i documentals informatius sobre la salut dental para tot aquell que volguera informar-se. La consulta, que va ser la més gran que mai va tenir, encara es manté en peu i ha anat passant de dentistes en dentistes, sent ja una tradició en la ciutat angelina.