University of Valencia logo Logo Master's Degree in Dental Sciences Logo del portal

Tabac: l'enemic de la genives

A pesar que la creença popular apunta a les dents com els quals més pateixen les conseqüències del tabac, són les genives les que més afectades es veuen pel seu consum.

1 june 2016

Existeix la creença generalitzada que els més afectats pel tabac són les dents, però no és del tot cert. Si ben les dents pateixen greument les conseqüències negatives de consumir cigarrets amb freqüència,  les que pitjor parades ixen d'aquest hàbit són les genives.

L'addicció al tabac contribueix directament al desenvolupament de malalties periodontals (de la geniva) tals com la gingivitis o la periodontitis. Les malalties periodontals són infeccions de les genives que pot afectar a l'estructura òssia que sosté les dents. Açò pot derivar, en casos greus, en la caiguda de les dents.

‘La malaltia de les genives comença quan els bacteris que hi ha en les seues dents es fiquen en les genives. Si aqueixos bacteris es queden en les seues dents per molt temps, es formen capes de placa bacteriana i carrall (placa bacteriana endurida). Aquesta acumulació causa malaltia de les genives primerenca, cridada gingivitis. Quan la malaltia empitjora, les seues genives se separen de les dents i deixen espais que s'infecten. Açò es coneix com a malaltia de les genives greu, també cridada periodontitis’ - Centers for Disease Control and Prevention

Altres afeccions bucodentals que es poden desenvolupar a causa del tabac són:

Halitosi: el consum continuat de tabac provoca sequedat i irritació de les mucoses de la boca i de les vies respiratòries i digestives altes, la qual cosa contribueix a la falta d’oxigenació i higiene de la boca. A més, el quitrà i altres additius propis dels cigars generen una olor particular que afecta a la halitosi.

Dents grogues: la conseqüència més visible i més freqüent, causada pel contacte del tabac amb l'esmalt de les dents.

Reducció dels sentits del gust i l'olfacte: els cigars no afecten solament a la boca, sinó també al conducte respiratori. És freqüent la pèrdua progressiva del sentit del gust i de l'olfacte, especialment greu en el cas dels salats, la qual cosa pot provocar que l'usuari abuse de la sal.

Falta de circulació en les genives: el tabac provoca la mala circulació de les genives, per la qual cosa aquestes no sagnen el que haurien de quan estan malaltes. Açò provoca que molta gent no sàpia que té les genives infectades i la seua condició empitjora amb el temps.

Dificultats per als implants dentals: els consumidors tenen majors problemes per a retenir els implants i pateixen infeccions de l'implant amb major freqüència que els no consumidors.

Càncer oral: el quitrà i la nicotina contenen agents cancerígens, per la qual cosa el seu consum freqüent pot causar l'aparició d'un càncer oral (així com de càncer pulmonar o de laringe).