Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Dret, Empresa i Justícia Logo del portal

Estudiant equatoriana presenta TFM sobre la situació de les demandes col·lectives al seu país

María Emilia Flores Verdugo

Els diferents mecanismes de protecció dels consumidors a l'Equador, busquen brindar vies legals per a reclamar els seus drets quan aquests es vegen menyscabats pels productes que adquireixen o consumeixen en el seu dia a dia. Durant els últims anys, el nostre país ha experimentat esdeveniments caòtics que han canviat sobtadament el panorama que gira entorn dels nostres consumidors i usuaris.

7 de d’octubre de 2022

Títol: La necessitat de la implementació de les demandes col·lectives a l'Equador. Una visió comparada.

Autora: María Emilia Flores Verdugo

La pandèmia de COVID 19 i l'atur nacional en contra de les decisions de l'actual govern, han portat amb si, una sèrie de conseqüències negatives que s'evidencien de moment i que han canviat d'igual forma, la manera en la qual els ciutadans es comporten enfront de les diferents situacions que es presenten.

Oferir una garantia de protecció i defensa dels seus interessos a través de l'existència d'una regulació normativa, no és el problema de fons, perquè aquest conjunt de normes efectivament existeix, encara que amb unes certes fallides, buits i desencerts que no responen ni guarden harmonia amb la situació actual que vivim. Si la regulació normativa no és el problema de fons, el vertader conflicte recauria llavors, en què la proclamació normativa vigent, no és realment útil en la pràctica enfront dels esdeveniments suscitats i, especialment que els aparells normatius del nostre sistema jurídic, no preveu tots els mecanismes necessaris i adequats per a aconseguir una vertadera protecció i tutela efectiva de tots els equatorians.

Un altre dels conflictes seria l'evident desconeixement dels equatorians sobre els mecanisme de defensa que els assisteixen enfront de les diferents situacions o actuacions que es realitzen dins del mercat per part dels proveïdors de béns i serveis, així com la desconfiança sobre l'efectivitat dels mitjans de queixa amb els quals compten, perquè en moltes ocasions no s'obtenen els resultats esperats, deixant per part de les autoritats administratives impunes les conductes dels qui incompleixen flagrantment la llei.

La situació s'agreuja encara més amb la nostra actual Llei orgànica de Defensa del Consumidor, perquè les mateixes, han patit recentment una sèrie de reformes que han deixat inoperants i inaplicables a moltes altres normes. Això implica, remetre'ns a cossos normatius d'altres matèries per a trobar una solució adequada als problemes que es presenten. Aquests canvis normatius, sense escletxa de dubte, suposen repensar la forma correcta i adequada de com administrar justícia i sobretot d'oferir als nostres consumidors la seguretat que al nostre país, existeix una entitat de control competent i efectiva i, una via judicial expedita i adequada que permeta la correcta tutela dels seus drets i garanties sense causar cap mena d'indefensió en cap mena de procés o dins de cap instància judicial.

Quant al procés civil, el mateix està pensant i construït en la nostra legislació, sobre una estructura de protecció individual, on una persona reclama a una altra una pretensió determinada per la vulneració dels seus legítims interessos. No obstant això, ací cal replantejar-se d'entrada, l'estructura comuna sobre la qual s'assentisca la nostra normativa processal, perquè en la pràctica, resulta imperant tutelar no solament els interessos individuals dels nostres consumidors sinó també, aquells interessos que sobrepassen una dimensió individual i suposen la protecció d'un gran grup de persones que s'han vist afectades per un mateix fet. Així les coses, la necessitat d'incorporar a l'Equador, amb base a la legislació comparada i els seus encerts i errors, una eina jurídica útil de protecció col·lectiva dels nostres consumidors, és indispensable i urgent.

El paper de l'Estat equatorià juga un rol summament important en l'obtenció d'una vertadera tutela judicial efectiva i en la protecció obligatòria d'altres garanties constitucionals. En conseqüència, la finalitat a la qual hauria d'apuntar el nostre ordenament jurídic, és que els consumidors se senten protegits i recolzats enfront de qualsevol tipus d'abús, precisament perquè són ells els qui, durant molts anys, han sol·licitat la protecció dels seus drets legalment reconeguts. La possibilitat d'accedir a vies adequades de protecció, la correcta aplicació de normes i l'existència de solucions efectives, generaria major confiança en el sistema equatorià per a l'obtenció de la tan anhelada justícia.

Etiquetes