Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Dret i Violència de Gènere Logo del portal

Delicte de lesions en el Codi Penal: article 148

L'article 148 estableix el delicte de lesions en el Codi Penal i ha patit variacions al llarg dels últims anys: expliquem la seua última modificació

23 de de juny de 2016

L'última modificació de l'article 148 del Codi Penal va ser publicada el 31/03/2015 i va entrar en vigor a partir del 01/07/2015. Porta un any funcionant en el nostre ordenament jurídic i a continuació explicarem què legisla, quins són les modificacions noves i quina aplicació real té.

El Codi Penal explica així el delicte de lesions: “El que, per qualsevol mitjà o procediment, causés a un altre una lesió que menyscabe la seua integritat corporal o la seua salut física o mental, serà castigat, com a reu del delicte de lesions amb la pena de presó”. Aquesta pena de presó és de tres mesos a tres anys o també pot ser una multa de sis a dotze mesos, sempre que la lesió necessite tractament mèdic o quirúrgic després de la primera assistència mèdica. És a dir, les penes augmenten quantiosament si el/la lesionat/a necessita ajuda mèdica després de la primera visita immediata posterior a l'incident. El Codi Penal també especifica que “la simple vigilància o seguiment facultatiu del curs de la lesió no es considerarà tractament mèdic.”

Aquestes penes poden agreujar-se amb penes de presó de dues a cinc anys si el dany es causa amb un arma o instrument que pose en perill la vida, si hi haguera hagut acarnissament o traïdoria, si la víctima és menor de dotze anys o discapacitada o si la víctima anara una persona vulnerable que conviu amb l'autor.

Hi ha un apartat específic per a la violència de gènere: la pena serà de presó de dues a cinc anys “si la víctima anàs o hagués sigut esposa, o dona que estigués o hagués estat lligada a l'autor per una anàloga relació d'afectivitat, àdhuc sense convivència”. Cal destacar que tant en el cas de lesions que només precisen d'una primera assistència hospitalària com en el cas d'agressions que no provoquen lesió, serà condició imprescindible que la víctima o el seu representant legal present una denúncia.

Hi ha un apartat específic per a la violència de gènere  en aquest article del Codi Penal

A més, l'article 149 del Codi Penal afig si es causa una mutilació genital o “per qualsevol mitjà o procediment, la pèrdua o la inutilitat d'un òrgan o membre principal, o d'un sentit, la impotència, l'esterilitat, una greu deformitat, o una greu malaltia somàtica o psíquica, serà castigat amb la pena de presó de sis a 12 anys”

Com veiem després de l'anàlisi d'aquests articles, la violència de gènere està arreplegada en el Codi Penal i s'estipulen penes de presó concretes per als quals la causen.