Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Enginyeria de Telecomunicació Logo del portal

Compartir wifi entre veïns: legal o il·legal?

Compartir wifi entre veïns: legal o il·legal?

El Consell de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT) va emetre en 2010 una sentència a favor d'una comunitat de veïns que volia compartir es xarxa wifi, no obstant açò, l'aplicació de la llei depèn de cada cas.

24 de de juny de 2016

La llei empara als hotels, cafeteries i centres comercials que ofereixen wifi gratuït o de pagament als seus clients. Aquests establiments no són considerats operadors de telecomunicacions, per la qual cosa no hi ha cap inconvenient en què permeten l'accés a la seua xarxa a qualsevol usuari. Ara bé, què succeeix amb les comunitats de veïns? És legal que compartisquen wifi?

Al setembre de 2010, el Consell de la CMT va dictar una sentència a favor d'una comunitat de propietaris que volia compartir les despeses d'accés Internet i preguntava si havien d'inscriure's en el Registre d'Operadors de la CMT. En aquest cas, la sentència va ser favorable a la comunitat de veïns per les següents raons:

  • La línia de wifi era privada, per la qual cosa no estava oberta al públic en general;
  • No existia ànim de lucre i els veïns assumien els costos de la xarxa;
  • Una operadora s'encarregava d'oferir el servei.

En el seu moment, la CMT va deixar ben clar que aquest era un cas concret amb les seues particularitats: absència d'ànim de lucre, xarxa de titularitat privada i explotació de la xarxa per part d'una operadora. Finalment, la resolució concloïa que “l’existència d'altres escenaris en els quals es poguera donar alguna de les característiques citades, o fins i tot en el cas que es donaren totes elles en un àmbit major d'usuaris o d'aplicació massiva, haurà de ser analitzada per aquesta Comissió en cada cas concret”.

Quant a la instal·lació, en el cas de les xarxes comunitàries la connexió sense fil seria redistribuïda des del punt d'origen, amb un PLC connectat per Ethernet a la resta de clients a través d'un sistema de PLCS endollats a la xarxa elèctrica i amb punts d'accés wifi addicionals. Es col·locaran tants PLCS i repetidors com siguen necessaris per a assegurar una connexió ràpida i estable.

En el seu moment, la CMT va deixar ben clar que aquest era un cas concret amb les seues particularitats

Problemes de compartir wifi

No obstant açò, optar per compartir wifi entre els veïns d'un edifici també pot implicar conseqüències negatives. La primera és òbvia, la falta de seguretat. El fet d'estar connectat a una xarxa que utilitzen altres usuaris pot suposar intromissions en la nostra privadesa. La CMT recomana que es configure sempre una contrasenya i que el xifrat de la connexió no siga WEP (Wired Equivalent Privacy).

Un altre dels problemes de contractar una xarxa wifi per a una comunitat pot ser la lentitud de la connexió, ja que la velocitat màxima contractada està operativa per a una comunitat que és més gran de l'habitual. Utilitzar fibra òptica sempre ajudarà a millorar el servei. Una bona manera de calcular la velocitat disponible per a cada habitatge seria dividir la quantitat de megues contractats pels propietaris que utilitzen aquest servei.

Etiquetes xarxa , wifi , connexions
Publicat per: Pablo Martí Prats