Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Finances Corporatives Logo del portal

  • Estudiants del màster

Els sis efectes que pot tindre la pujada dels tipos d'interès als Estats Units

Dólares

El 2016 va concloure amb l'anunci de la pujada dels tipos d'interès als Estats Units. És la segona pujada de tipos d'interès al país nord-americà en una dècada i la primera al 2016. Però, què repercussions pot tenir?

10 de de gener de 2017

El 2017 ha començat en Estats Units amb els tipos d'interès incrementats pel Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC) de la Reserva Federal i amb la previsió de tres pujades més durant aquest any per la inflació. En concret, els tipos han pujat 25 punts bàsics, per la qual cosa es situen ara entre el 0,5% i el 0,75%. Evaluem què efectes té aquesta pujada. 

  1. El dòlar, moneda preferida dels inversors: Els inversors dels països estrangers apostaran pel dòlar, ja que podran obtindre una major rendibilitat. De la mateixa manera, els estalviadors voran que els interessos dels depòsits seran majors. Pujar els tipos d'interès pot portar a pujar sous i generar inflació.

  2. Tornar els deutes amb el dòlar, més car: Si els tipos d'interès pugen, en conseqüència els deutors hauran de fer front a pagaments més elevats per tornar els seus deutes.

  3. Més car viatjar als Estats Units: En clau turística, que la moneda siga més forta provocarà que als turistes els resulte més car viatjar al país nord-americà. 

  4. Benefici per a les empreses espanyoles amb negocis en Estats Units: L'apreciació de la moneda per la pujada dels tipos d'interès crearà majors beneficis a les empreses que tinguen la major part del negoci als Estats Units, ja que generaran ingressos en dòlars. 

  5. Impacte negatiu per a mercats financers: Generalment si pugen els tipos d'interès baixen els preus dels bons de la renda fixa. Però a la seua vegada l'augment de la rendibilitat de la renda fixa lleva atractiu a la inversió en renda variable, especialment dels mercats emergents. 

  6. Cau el preu de les primeres matèries: Sobretot el petroli a causa de la relació inversa entre la moneda estadounidenca i el preu de les primeres matèries. 

Tipos d'interès i polítiques monetàries

Pujar o baixar els tipos d'interès és un dels mecanismes emprats per  modificar les polítiques monetàries, que estan orientades a que hi haja més o menys diners en circulació.

  • Política monetària restrictiva: Pujar els tipos d'interès és un dels mecanismes emprats per aplicar una política monetària restrictiva, que provocarà menys consum i que s'estanquen els preus. 
  • Política monetària expansiva: Baixar els tipos d'interès o disminuir el coeficient de caixa són alguns dels mecanismes per aplicar una política monetària expansiva. Al disminuir el volum d'interessos que s'ha de pagar augmenta a la seua vegada la renda de què disposen les empreses per invertir i les famílies per consumir.
 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies