Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Fisiologia Logo del portal

Cinc signes de l'envelliment

envejecimiento

L'envelliment és el conjunt de modificacions que pateix el cos humà a causa de l'acció del temps i es considera que comença a partir dels 30 anys

17 de de desembre de 2015

L'envelliment és una de les preocupacions més antigues de l'ésser humà i conèixer els seus símptomes i les seues causes ens ajuda a comprendre-ho millor i a poder retardar-ho. L'esperança de vida ha augmentat considerablement en l'últim segle i els avanços mèdics fan que l'envelliment siga més tardà i que aquest no siga tan letal com era anteriorment.

Envellim perquè les macromolècules que componen el nostre organisme van perdent la seua funció amb el pas del temps. Quins són els símptomes de l'envelliment i com es mostren? Ací expliquem les característiques més importants de la fisiologia de l'envelliment:

  1. Disminució del col·làgen de la pell i absorció de proteïnes: aparició de les primeres arrugues. Est sol ser el primer símptoma de l'envelliment i és el més notable a primera vista. La pell perd la seua elasticitat en algunes zones i marca els signes d'expressió facials; amb el pas del temps les arrugues s'aniran estenent a altres zones del cos humà.
  2. Pèrdua d'agilitat i de capacitat de reacció reflexa: Amb el pas dels anys es va allargant el temps que necessitem per a respondre a un estímul. Les reaccions reflecteixes es tornen més lentes i a açò se li sumisca la pèrdua d'agilitat, la qual cosa pot suposar que cada vegada supose un major esforç practicar esport o fer tasques bàsiques.
  3. Aparició de demències senils: la fisiologia de l'alzheimer pot diagnosticar-se fins a 20 anys abans de la seua fase més greu i els seus primers símptomes són una de les característiques de l'envelliment. Tals símptomes poden ser la pèrdua de memòria a curt termini o patir episodis de desorientació i moltes vegades s'atribueixen a l'estrès, però si persisteixen en el temps poden ser molt més greus. 
  4. Disminució de la capacitat immunitària: amb el pas del temps és més fàcil contagiar-nos de malalties contagioses com la grip. Quan el subjecte és més jove té major capacitat immunitària i pot protegir-se d'aquests virus però amb l'augment dels anys aquesta capacitat es redueix.
  5. Pèrdua progressiva dels sentits de l'oïda, del gust i de la vista. Un altre dels signes d'envelliment més coneguts és la pèrdua d'audició, que va unida a la pèrdua progressiva de poltres sentits, com el del gust o la vista. Els sentits es van deteriorant a poc a poc i per culpa de l'envelliment anem perdent capacitats per a veure o escoltar amb claredat.

cumpleaños

L'envelliment humà comença quan la capacitat de reparació de les cèl·lules del cos és menor que els danys que aquestes cèl·lules pateixen pel pas del temps. En cada persona aquest procés té lloc en diferents èpoques i el seu progrés és imparable, però es poden reduir els seus efectes en portar una dieta saludable i un estil de vida actiu.

En el Màster en Fisiologia de la Universitat de València pots triar una assignatura optativa (si l'any de començament del màster és imparell) sobre la ‘Fisiologia de l'envelliment’. Pots consultar més sobre aquesta assignatura ací i pots veure el pla d'estudis complet del màster ací.

Etiquetes Envejecimiento
Publicat per: Inés Luján