Logo de la Universitat de València Logo Màster en Investigació, Tractament i Patologies Associades en Drogodependències Logo del portal

Webinar 14 de maig de 2021: “Estils de vida i comportaments de risc per a la salut: opcions individuals, determinants socials" Dra. Marta Gil Lacruz.

  • 7 de maig de 2021
Image de la noticia

Dra. Marta Gil és professora Titular. Àrea de Psicologia Social Departament de Psicologia i Sociologia. Universitat de Saragossa. Espanya.

En la seua conferència va comentar la importància dels factors culturals i aspectes socials que es relacionen amb el consum de dogues. Va assenyalar que alguns costums i determinats hàbits poden ser referents no saludables. Si bé en la nostra cultura mediterrània la dieta és un factor saludable, també pot ser de risc i associar-se a comportaments (celebració, brindis, copes amb amics, oci) que constitueixen un estil de vida que entra en conflicte amb la salut. Aquests factors s'entrellacen en el dia a dia, p.e. la música a través del missatge de les cançons pot transmetre factors no saludables. Conèixer com es relaciona tot això, com està immers en el nostre estil de vida és un dels aspectes importants a contemplar en el tractament i la prevenció del consum de drogues.

Va indicar que l'ambient té una importància clau en tot això. Si recordem els bons desitjos de cada any nou (esport, dieta etc.,) solen ser efímers. Si plantegem, a més del desig, la qual cosa pot afavorir que es complisca a llarg termini estem ajudant al fet que s'aconseguisca. Per això, cal conjugar els elements del bon desig (aniré al gimnàs per a cuidar-me; em cuide no tenint una vida sedentària) amb tot allò que afavorisca aqueixa conducta a llarg termini. Per a això, és necessari incloure factors individuals i de l'entorn (perquè no desistir a anar al gimnàs, el programaré per a anar amb una amiga). L'entorn afecta als riscos.

Aquest plantejament requereix utilitzar una metodologia multidisciplinària, ja que l'evolució dels estils de vida canvia la visió de com s'entén el cuidar-se i com s'entén fins i tot l'estil de vida. Hui es coneix la dificultat que existeix a l'hora de definir el “estil de vida”. S'entén que està constituït per patrons de conductes organitzades de manera coherent, que tenen lloc amb certa consistència durant un període de temps i que guarden una estreta relació amb la salut (tant amb la seua promoció com amb el seu risc).

A més, realitzar una conducta de risc crida a altres riscos, que en el cas de l'addicció es bàsic considerar. Una celebració familiar amb menjar copiós que es pot acompanyar de vi, tabac i licor en finalitzar, impedirà possiblement caminar a la vesprada, ja que és abelleix més una migdiada. En aquest cas, una situació agradable es converteix en un problema per a resoldre una addicció.

L'ajust de l'estil de vida a nivell social permet que la persona s'enfronte a les previsions que s'esperaven en el futur. Això és primordial en la prevenció i el tractament de les addiccions.

 

Llista d'enllaços:

Imatges: