Logo de la Universitat de València Logo Màster en Investigació, Tractament i Patologies Associades en Drogodependències Logo del portal

Webinar 20 de maig de 2021: “Depressió dual: des de la neurobiologia a l'aplicació pràctica" Dra. Francina Fonseca.

  • 7 de maig de 2021
Image de la noticia

La Dra. Francina Fonseca és Adjunta a la Direcció del Procés d'Atenció a les Addiccions. Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions - Institut Mar d'Investigacions Mèdiques, Parc de Salut Mar. Barcelona i professora del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal. Universitat Autònoma de Barcelona.

En la seua intervenció ens va presentar el compendi dels seus estudis relacionats amb la depressió dual, tant en el vessant bàsic com aplicada. Va comentar que en el pla epidemiològic la depressió dual (trastorn de consum de substàncies i depressió) es considera que la presència de tots dos trastorns comporta més risc relatiu, presenta major prevalença, té pitjor pronòstic i existeix un augment dels problemes associats. Es produeixen més conductes de risc: sexe de risc, compartir xeringues, més violència. Tot això fa necessària una major sensibilitat en el diagnòstic i en el tractament.

És major el consum d'alcohol i cocaïna en relació amb altres drogues. Podria pensar-se que es produeix amb aquest consum una depressió, que són aquestes substàncies d'abús les que indueixen la depressió, però no és així, ja que han observat que la prevalença és major en les depressions primàries. També apareix amb altres drogues com a heroïna i metadona i no ho han observat amb MDMA.

Existeixen diferències de gènere en la presència de depressió dual, sent major el nombre de dones.  El percentatge és alt en tots dos gèneres, però és major la presència de trastorns psiquiàtrics en les dones associats al consum de drogues, sent major també la violència que pateixen.

Els seus treballs s'enfoquen a discriminar entre una depressió primària o induïda ja que la clínica del pacient és diferent afectant l'evolució del sistema immunitari. En els seus estudis han posat en relleu l'actuació que tenen les citocines i les quimioquinas. La presència de nivells elevats de citocines empitjora aquest trastorn. Juntament amb això, han estudiat la intervenció l'estrés, que promou citocines proinflamatories. També han avaluat la intervenció de endocannabinoides observant la importància de l'àcid quinolínico per la seua intervenció en el metabolisme del triptòfan.

Llista d'enllaços:

Imatges: