University of Valencia logo Logo Master's Degree in Legal Practice and Representation - Valencia Logo del portal

Sentència del Tribunal Suprem

  • January 23rd, 2019
Image de la noticia

Els nacionals de la UE i del EEE han d'estar en possessió del títol d'advocat al seu país d'orige per a poder exercir a Espanya.

Els nacionals de la UE i de l'EEE han d'estar en possessió del títol de advocat al seu país d'origen per poder exercir a Espanya, prèvia la superació de les proves d'aptitud corresponents, segons la SENTÈNCIA DEL TRIBUNAL SUPREM, SALA DEL CONTENCIÓS-ADMINISTRATIU, DE 11 DESEMBRE 2018, REC. Nº 364/2017. LA LLEI 373/2019.

El reconeixement d'una activitat professional regulada, com en el cas de la de advocat, exigeix ​​per al seu exercici a Espanya haver obtingut la habilitació professional al país d'origen de la persona interessada.

El reconeixement de la qualificació professional de "advocat" per obtenció del títol de Llicenciat en Dret per la Facultat de Dret Europeu de la  Universitat de Maastricht, així com d'un Màster en Dret holandès seguit en el mateix centre, no és suficient per accedir a la professió d'advocat a Espanya.

L'exercici a Espanya de la professió regulada d'advocat, per un ciutadà d'un altre Estat membre, requereix a més de la superació d'un cicle de estudis postsecundaris en el seu País d'origen, la superació de la formació professional, formació que, per al supòsit de la professió regulada, es vincula a una prova d'aptitud.

L'art. 5.2 de l'Ordre PRE / 421/2013, de 15 Mar., per la qual es desenvolupa el Reial Decret 1837/2008, de 8 nov, en relació amb la prova d'aptitud que han de realitzar els advocats i procuradors nacionals d'algun Estat membre de la Unió Europea i dels Estats parteix de l'Espai Econòmic Europeu per a acreditar un coneixement precís del dret positiu espanyol, imposa estar en possessió del títol oficial d'advocat, o el seu equivalent com a professió regulada en un Estat membre de la Unió Europea o de l'Espai Econòmic Europeu, per accedir a Espanya a la prova d'aptitud per a l'exercici d'aquesta professió regulada.

En el cas, el pretès era l'homologació del títol, per al que no era competent el Ministeri de Justícia, i per participar en les proves de aptitud per a advocats i procuradors nacionals d'algun Estat membre de la Unió Europea o de l'Espai Econòmic Europeu, ja s'ha vist que s'exigeix ​​estar en possessió del títol d'advocat o procurador obtingut en un Estat membre, requisit que no es complia en el cas del sol·licitant.

La titulació del país d'origen del sol·licitant s'ha de considerar un requisit necessari en el país d'origen, en tant que només qui ja estigués habilitat en el seu País com a tal, podrà ser-li reconegut l'exercici de la professió a Espanya, després de la superació de les proves oportunes.

Puntualitza a més la sentència que en el cas, el Màster realitzat, d'acord resulta de la documentació aportada, en la traducció espanyola té eficàcia limitada perquè només serveix com una via d'accés a la "advocacia" en els Països Baixos, però no habilitava per al seu exercici allà. 

Font: Editorial la Ley