Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Psicologia i Psicopatologia Perinatal Infantil Logo del portal

ASMI.
.
.
.

Màster Universitari en Psicologia i Psicopatologia Perinatal i Infantil

Entrevista a Daniela Troya, alumna del màster

21 de de setembre de 2017

- Per què motiu vas seleccionar el Màster en Psicologia i Psicopatologia Perinatal i Infantil?

Tota la meua vida he estat interessada en la perinatalitat i en la infància, no obstant això, els màsters que he cercat tant a Estats Units com a Espanya no incloïen solament la franja d'edat de la infància, hi havia màsters que eren de "infanto-juvenil" i em semblava que cobrien massa i no s'enfocaven en el que jo realment desitjava enfocar-me. D'altra banda la majoria de màsters a Europa eren de solament 1 any el que em semblava poc per a una especialitat de la salut mental. A Estats Units per l'altre costat, eren màsters de mínim 2 anys fins a 4 anys, això no obstant, eren molt generals com a "salut mental", "màster en psicologia de l'adolescent", però no amb un enfocament innovador en la psicologia i la salut mental. Per aqueixa raó quan vaig veure el temari, els professors, i la malla curricular d'aquest màster em va convèncer íntegrament. És un màster que no vaig poder trobar en altres països. Per aqueixa raó vaig viatjar des de Sud Amèrica per a estudiar-ho, ja que incloïa branques de la psicologia i més en particular pel seu enfocament en la perinatalitat que és alguna cosa que no he trobat en cap altre lloc.


- En termes generals, com valoraries la teua experiència?

La meua experiència ha sigut molt bona, és diferent de la qual he rebut en els meus anys passats. Jo vaig estudiar el grau a Estats Units i l'estructura i l'organització de les classes, la matèria, etc. és diferent llavors és una experiència completament nova. M'ha agradat molt la varietat de professors que hem tingut i les seues especialitats.


- Quin tipus d'assignatures es cursen en el màster i que continguts puc esperar trobar en ells?

Realment considere que el tema de les assignatures i la varietat de professors que tenim és el fort del màster. Tenim professors de tota Europa i fins a d'altres continents, amb una gamma d'especialitats tan variada i extensa que és al·lucinant perquè realment isc d'aquest màster amb coneixements des de psicologia fins a ginecologia. I el crucial d'aquests coneixements és que no els rebut a través d'un llibre si no pels especialistes que escriuen els mateixos articles o llibres; és a dir, la qualitat de professors estrangers del màster és fabulosa.

 

- Què pots dir-nos sobre el professorat i la metodologia formativa empleada?

Com he esmentat anteriorment, el professorat estranger que ve és realment fabulós. És increïble poder dir que hem tingut a gent que escriu i ha publicat en revistes internacionals de molt prestigi. D'altra banda, els professors nacionals són molt bons i tots ofereixen una gran varietat d'intervencions i experiències diferents. Sobre la metodologia et puc dir que des del primer mòdul vam tenir casos reals amb els quals treballar la qual cosa és crucial per a màster de la salut mental. Totes les classes són dinàmiques, amb vídeos, intervencions i participacions grupals el que facilita que les hores de classe es facen més lleugeres i el que enforteix els coneixements i l'experiència apresa.


- Hi ha classes pràctiques? Què vau aprendre en elles?

El màster al final del segon any té com a requisit 475 hores de pràctiques en una gran varietat de places a Espanya, i en tota Europa. No obstant això, la pràctica que tenim és dia a dia en les classes, amb els casos que tots els professors porten sobre casos reals.


- Sobre el teu projecte final de Màster, quin enfocament li vas donar i que crees que et va aportar professionalment?

Actualment seguisc en el primer any, raó per la qual encara no comence a treballar en el treball final. Això no obstant vull fer algun tipus de recerca o intervenció en el meu país, Equador. M'interessa treballar amb les zones més pobres d'Equador i realitzar intervenció amb famílies que realment necessiten donar-li importància a la perinatalitat i a la salut mental. Ja que en països de gran pobresa el seu enfocament principal és menjar i viure el dia a dia, molts ni tan sols saben que un xiquet xicotet pot tenir dificultats en el seu desenvolupament o desenvolupar trastorns. Per aqueixa raó realment m'interessaria aplicar una recerca o intervenció en poblacions menys privilegiades d'Equador i poder avaluar el seu desenvolupament i la seua eficàcia. Amb una recerca d'aquest estil espere aportar al màster coneixements de la perinatalitat i la infància en països menys desenvolupats.
 


- Quines són les eixides professionals una vegada acabat el màster?

En eixir del màster tinc diverses aspiracions professionals que desitge poder establir en tornar al meu país. M'encantaria treballar en un hospital o una clínica i aplicar tots els coneixements en el camp de la perinatalitat. D'altra banda, m'interessa molt treballar amb pares i poder ajudar-los amb els seus fills i les seues interaccions dia a dia. Treballar amb pares m'apassiona, ja que m'he adonat que moltes parelles que decideixen tenir fills realment no saben que implica i quines responsabilitats tenen ells com a pares, per aqueixa raó cree crucial treballar amb pares en la prevenció de trastorns i per a fomentar una bona salut mental infantil. Finalment, m'encantaria poder establir-me en la consulta privada i treballar amb pares que vengen amb dubtes o famílies que necessiten intervenció.