University of Valencia logo Logo Master's Degree in Social Economics ( Cooperatives and Non-Profit Organisations) Logo del portal

La professora Gemma Fajardo, nova secretària autonòmica de Justícia de la Generalitat Valenciana

  • September 27th, 2021
Foto de la presa de possessió de Gemma

El Consell de la Generalitat Valenciana va nomenar divendres passat, 24 de setembre, a la professora Gemma Fajardo titular de la Secretaria Autonòmica de Justícia.

Gemma va prendre possessió del seu càrrec el 29 de setembre, en presència de la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo; de la sotssecretària, Belén Cardona, i de la resta d'alts càrrecs de la Conselleria.

Nascuda a Segorbe (Castelló), Gemma Fajardo és llicenciada en Dret per la Universitat de València. Es va doctorar en 1992 amb la Tesi: «La gestió econòmica de la cooperativa. Responsabilitat dels socis». Posteriorment va ampliar estudis en les universitats de Gènova i Coïmbra. Actualment és professora titular de Dret Mercantil de la Universitat de València.

És àmpliament coneguda i reconeguda a nivell autonòmic, estatal i internacional pel seu extraordinari currículum en matèria de Dret cooperatiu i de l'economia social. Ha desenvolupat la seua activitat investigadora entorn del règim jurídic i econòmic de les cooperatives i societats laborals, el dret comparat i l'harmonització europea de legislació societària cooperativa i de l'economia social i solidària.

En IUDESCOOP és codirectora del Màster oficial en Economia Social i coordinadora de la Comissió Acadèmica de l'Institut.

En CIRIEC-España ha dirigit nombrosos projectes, entre ells l'Àrea Jurídica de l'Observatori Espanyol de l'Economia Social, i la revista CIRIEC-España, Revista Jurídica d'Economia Social i Cooperativa, que va codirigir durant els seus primers 30 anys d'història, fins al 2020, amb el professor Jesús *Olavarría.

Fins a aquest mateix mes de setembre estava participant per a CIRIEC en el projecte de CEPES sobre ‘Marcs jurídicos favorables a l'Economia Social’, seleccionat per l'OCDE, al costat d'altres cinc projectes internacionals, en el marc de la seua Acció Global per l'Economia Social i Solidària.

Participació en l'elaboració de lleis cooperatives i de l'economia social

Gemma Fajardo va participar també en l'elaboració i reforma de les Lleis de Cooperatives de la Comunitat Valenciana i de la Comunitat de Madrid; en la Llei 5/2011, d'Economia Social, i en la reforma de la Llei de Societats Laborals.

La nova secretària autonòmica ha publicat nombrosos llibres, articles, conferències i impartit diversos cursos de doctorat i postgrau, tant a Espanya com a Europa i Llatinoamèrica.

Entre les seues més recents publicacions poden citar-se: ‘L'Economia Social en la Comunitat Valenciana. Regulació i Polítiques Públiques’ (Fajardo, G. i Chaves, R., coords.) CIRIEC-España, 2019; ‘Participació dels treballadors en l'empresa i societats laborals’ (Dir.) (Tirant lo Blanch, 2018); ‘La promoció de l'emprenedoria i la inserció social des de l'Economia Social’ (CIRIEC-España, 2018), i ‘Despoblament i Desenvolupament Rural. Propostes des de l'Economia Social’ (Fajardo, G. i Escribano, J. *coords.), CIRIEC-España, 2020.

Actualment també és secretària tècnica de la Xarxa Universitària Euro-llatinoamericana en Economia social i Cooperativa (RULESCOOP), coordinadora científica de la Plataforma Habitatge Cooperatiu; coordinadora del Programa d'investigació internacional “Estatut jurídic dels treballadors-socis de cooperatives i altres organitzacions de la ESS” (Secció espanyola), amb seu en la Universitat de Rosario (2014-2015), i membre promotor del Study Group on European Cooperative Law.