University of Valencia logo Logo Master's Degree in Web Technology, Cloud Computing and Mobile Applications Logo del portal

La Falla Immaterial de la Universitat es construirà a través del coneixement ciutadà sobre els barris de València

  • March 3rd, 2022
La Falla Immaterial de la Universitat es construirà a través del coneixement ciutadà sobre els barris de València

La Universitat de València presenta al Centre Cultural La Nau la Falla Immaterial 2022, que celebra la seua sisena edició amb el mateix objectiu d’unir tradició, tecnologia i divulgació científica. El projecte, impulsat des de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV), ens revela els detalls més desconeguts dels barris de la ciutat mitjançant un joc que utilitza la informació del portal de dades obertes de l’Ajuntament de València.

El projecte de la Falla Immaterial s’ha presentat en una roda de premsa celebrada aquest matí al Centre Cultural La Nau, i ha comptat amb la participació d’Ester Alba, vicerectora de Cultura de la Universitat de València; Francisco Grimaldo, subdirector de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV) de la Universitat de València i director del projecte; Carmen Martín, Fallera Major de València; Elisa Valía, regidora de Transparència i Govern Obert de l’Ajuntament de València; i Juan Meneses, director de Don Falleret.

Carmen Martín, ha agraït la Universitat de València, per crear un projecte, que ja ha complit sis anys, i que “permet gaudir de les Falles a través de la ciència, la tecnologia i la recerca”. En aquest sentit, ha subratllat que “és una iniciativa arriscada, que no permet tocar de forma tangible les falles, però sí fer-les visibles d’altra manera i és un orgull”.

Tant Ester Alba com Elisa Valía han donat suport a aquest projecte sorgit de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València, que recupera la identitat valenciana, sense oblidar la importància que per a la cultura té la tecnologia. A més, la vicerectora ha explicat que mitjançant aquestes iniciatives la Universitat aporta el coneixement a la ciutadania i esdevé una finestra d’aprenentatge utilitzant instruments tan habituals en el nostre dia a dia com són els telèfons mòbils.

Enguany, la proposta, que es titula La Falla Vibra, proposa la construcció d’una falla virtual a través de la participació i la col·laboració de la ciutadania amb l’objectiu de descobrir aspectes socials, mediambientals i de benestar dels diferents barris i districtes de la ciutat. El projecte, que pretén fer “vibrar” les persones participants a través dels telèfons mòbils i la pàgina web, es desenvolupa mitjançant un joc interactiu que presenta diferents temàtiques i preguntes sobre un mapa de la ciutat.

Com jugar amb els barris a través d’un nou algorisme

Per jugar-hi només cal accedir, a través del mòbil, a la web de la Falla Immaterial (fallaimmaterial.com) i “vibrar” amb un nou algorisme de tractament intel·ligent de dades sobre medi ambient, societat, benestar, mobilitat i territori. Cada pregunta planteja diferents opcions, barris i districtes candidats a ser la resposta correcta, que es destaquen en format tridimensional. Les qüestions, com quin és el barri amb més associacions culturals, amb millor qualitat de l’aire o el districte amb més edificis singulars, s’extrauen del Portal de dades de la Regidoria de Transparència de l’Ajuntament de València. A través de la Càtedra de Ludificació i Govern Obert, l’Ajuntament ofereix a la Falla Immaterial una vasta quantitat de dades essencials per al coneixement i el desenvolupament col·lectiu de la població.

Totes les respostes seran processades i, a més de la creació d’un rànquing dels participants  amb més encerts, es construiran els monuments de manera col·laborativa. En aquest cas, també existeix un ninot indultat: aquell barri sobre el qual els jugadors i jugadores tinguen més coneixement. La “cremà” virtual serà -com a marca la tradició-, el proper 19 de març. Francisco Grimaldo, subdirector de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV) de la Universitat de València i director de la Falla Immaterial, ha subratllat que el projecte sempre té un enfocament molt social i que, més enllà d’explorar la ciutat, l’objectiu és conèixer els qui l’habiten i redescobrir-nos a nosaltres mateixos.

La Falla Immaterial, projecte que al llarg dels anys ha aconseguit milions d’interaccions, també organitza una activitat complementària el proper dissabte 12 de març, a l’Octubre , Centre de Cultura Contemporània. La matinal Disseny, dades obertes i ludificació comptarà amb la participació de l’equip d’investigació del projecte i de dos dissenyadors fonamentals de l’imaginari faller: María José Tornero, primera dona a guanyar el cartell faller l’any 1976, i Miguel Ángel Molla, director d’art del Llibret Il·llustre: 5 anys de la Falla Immaterial. Per acudir a l’acte és necessària la inscripció prèvia en l’enllaç.

A més, hi haurà una reproducció física, convertida en ninot dels algorismes de la Falla Immaterial a la Falla Arancapins entre el 16 i 19 de març.