Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Medicina i Odontologia Logo del portal

Jesús Cosín, expert en la malaltia de Crohn, rep el premi García Blanco de la Universitat per fomentar la investigació en joves

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 17 de maig de 2019
Image de la noticia

El professor associat de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València i investigador del Peset i FISABIO Jesús Cosín ha rebut el 39 Premi-Medalla García Blanco per a joves investigadores i investigadors que atorga la Universitat de València. El guardó reconeix l’estudi d’una possible diana terapèutica contra la malaltia de Crohn a través del grup de recerca de Cosín, pioner en aquesta àrea.

Jesús Cosín és professor associat de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València i investigador de l’Hospital Universitari Doctor Peset i la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO). Ha rebut el Premi-Medalla García Blanco en reconeixement a la seua trajectòria científica en el camp de la medicina experimental.

El guardó, de la Facultat de Medicina de la Universitat de València i el Centre d’Investigació Príncep Felip (CIPF), s’atorga en reconeixement a la tasca científica de joves investigadors i investigadores de menys de 30 anys en les àrees de ciències i biomedicina. Es concedeix en honor a l’eminent metge i investigador José María García Blanco (1898-1973), qui va descobrir la síntesi extrapancreàtica d’insulina i va ser pioner en el desenvolupament i implementació de l’anàlisi de l’hipotiroïdisme en nadons, una causa comuna de discapacitat intel·lectual.

Aquesta edició del premi reconeix el treball de Jesús Cosín en l’estudi d’una possible diana terapèutica contra la malaltia de Crohn i les complicacions associades a aquesta patologia. En concret, se centra a analitzar la rellevància d’una molècula, anomenada succinat, i del seu receptor, SUCNR1, en la inflamació i la fibrosi intestinal.

“Hem vist que tant aquest receptor com el compost que l’activa estan incrementats en pacients amb Crohn, de manera que un possible fàrmac que bloquege aquest receptor podria ajudar a reduir la inflamació i fins i tot la fibrosi”, destaca Jesús Cosín. L’efecte d’aquest receptor ja ha estat descrit en altres malalties, com la diabetis o el càncer, però ara s’està descobrint la seua influència en altres patologies inflamatòries i de caràcter autoimmune com la Malaltia de Crohn.

En aquesta línia, el Grup de Recerca Translacional en Malaltia inflamatòria intestinal que lidera Jesús Cosín i que s’adscriu a la Unitat Mixta de l’Hospital Universitari Doctor Peset i la Facultat de Medicina de la Universitat de València és pioner en el camp. “Els resultats estan sent prometedors. Es tracta d’una nova línia d’investigació que ja ens ha donat bons resultats en experiments en ratolins”, afegeix l’investigador.

L’equip d’investigació ha estudiat dos grups de ratolins; en un d’ells, mancats del receptor SUCNR1, i en l’altre, amb el mateix receptor actiu als quals se’ls va induir una colitis aguda. Els resultats de l’experiment van permetre comprovar que els ratolins que posseïen el receptor perdien un 10% del seu pes, i els mancats d’aquest, només un 3%, ja que presentaven menys episodis de diarrea i sang en femta.

Així mateix, es va dur a terme el mateix experiment en ratolins, es va induir fibrosi intestinal i es va estudiar com afectava el col·lagen, que és el principal marcador de fibrosi. En el model de ratolí amb fibrosi i receptor actiu, es va produir un increment de l’expressió del col·lagen en una proporció de fins a 60 vegades superior, mentre que en els ratolins sense el receptor l’increment només va ser 10 vegades més gran.

 

Experiments amb mostres de sang

L’equip investigador també va realitzar experiments amb mostres de sang i de reseccions intestinals de 40 pacients amb Malaltia de Crohn dels Hospitals de Sagunt i Manises. L’estudi va demostrar que el receptor (SUCNR1) s’expressa tres vegades més en un pacient amb malaltia de Crohn que en un pacient sa.

La molècula que l’activa (succinat) també es troba incrementat tant en l’intestí dels pacients amb Crohn com a sang, el que porta a apuntar a l’equip d’investigació que també podria ser utilitzada com a biomarcador en les analítiques de sang per detectar l’empitjorament o no dels i les pacients amb Crohn.

 “El nostre objectiu és millorar la qualitat de vida dels pacients que conviuen amb aquesta malaltia i, per això, ja estem en contacte amb una empresa farmacèutica per desenvolupar antagonistes que bloquegen aquest receptor”, ressalta Jesús Cosín.